Vijesti

Zbog previše turista, Japanci donijeli nova pravila za penjanje na njihovu najpoznatiju planinu

Zbog pretjeranog turizma, Japan uvodi nove takse i propise za penjače na planinu Fuji, jednu od svojih najvećih prirodnih blaga koja se nalazi i na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Kako piše CNN, počevši od 1. srpnja, penjači moraju platiti 2000 jena, što je nešto malo više od 11 eura žele li se popeti na planinu, a uveo se i dnevni limit na maksimumom od 4000 penjača dnevno.

“Snažnim promicanjem sveobuhvatnih sigurnosnih mjera za penjanje na planinu Fuji, osigurat ćemo da se planina Fuji, blago svijeta, prenese budućim generacijama”, rekao je Koutaro Nagasaki, guverner prefekture Yamanashi, prilikom najave novih propisa ranije ove godine.

Ljudske prometne gužve, podnožja zatrpana smećem i neprikladno odjeveni planinari koji se ponekad pokušavaju popeti u sandalama, samo su neki su od problema koji muče popularno japansko mjesto.

Prema podacima prefekture, pet milijuna ljudi je pješačilo planinom Fuji 2019., što je porast od tri milijuna u odnosu na 2012.

“Pretjerani turizam i sve posljedice poput smeća, rastuće emisije CO2 i nesmotrenih planinara, najveći je problem s kojim se planina Fuji suočava”, rekao je Masatake Izumi, službenik vlade prefekture Yamanashi, prošle godine za CNN Travel.

Nova pravila vrijede samo u prefekturi Yamanashi, gdje su popularnije pješačke staze. Fuji se također nalazi u prefekturi Shizuoka, koja još nije uvela nikakve poreze ili ograničenja za posjetitelje. Guverner Nagasakija rekao je novinarima da će se on i guverner Shizuoke sastati na kraju sezone penjanja kako bi usporedili bilješke.

Turizam zadaje glavobolje Japancima

Pretjerani turizam postao je veći problem u Japanu otkako je zemlja ponovno otvorena nakon pandemije.

U Kyotu, lokalno stanovništvo u povijesnoj četvrti Gion izrazilo je zabrinutost zbog turista koji tamo hrle kako bi fotografirali i ponekad uznemiravali gejše koje tamo žive i rade.

Dok je grad postavio znakove i plakate koji mole posjetitelje da ne fotografiraju gejše, neki mještani rekli su za CNN Travel da to nije dovoljno. Jedan od prijedloga koje je ponudilo gradsko vijeće je izdavanje kazni.

I grad Hatsukaichi, u prefekturi Hirošima na jugozapadu Japana, također je pogođen. Mali grad dom je poznatih narančastih “plutajućih svetišta” torii vrata, koja su dio 1400 godina starog šintoističkog kompleksa.

U listopadu 2023. grad je počeo naplaćivati ​​100 jena (62 centa) po posjetitelju svetišta. Novac od “turističke pristojbe” ide na održavanje mjesta i njegove infrastrukture.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok