Stil,  Svaštara

Jedna od najpoznatijih varaždinskih znamenitosti završila na kovanici od 2 eura

Hrvatska narodna banka pustila je 2. srpnja u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura u sklopu serije “Hrvatski gradovi” na kojoj se nalazi Stari grad Varaždin. Kovanica je izdana u količini od 200.000 komada, a autor likovnog rješenja nacionalne strane je akademski kipar Stjepan Divković.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti u nekim poslovnim bankama i Hrvatskoj narodnoj banci za istu vrijednost od 2 eura.

Posebne kovanice za ljubitelje

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka, koje će raspolagati ukupnom količinom od 37.500 komada prigodnih eurokovanica.

Prigodne kovanice moći će se nabaviti i na blagajni Hrvatske narodne banke, gdje će na raspolaganju biti 12.500 komada prigodnih kovanica.

Također, za sve prave ljubitelje prigodnih eurokovanica Hrvatska kovnica novca d.o.o. prodavat će 145.000 komada kovanica u kvaliteti kovnički sjaj, pakiranih u blistere te 5.000 komada kovanica u kvaliteti polirane ploče, pakiranih u kutije.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok