Izdvojeno,  Vijesti

Rastu cijene cestarina: Evo koliko ćemo idućih mjeseci plaćati najvažnije pravce u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste u razdoblju od 1. srpnja  do 30. rujna ponovno uvode sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, izvijestili su iz HAC-a, kazavši da se cijena cestarina u navedenom razdoblju povećava za 10 %.

Sezonske cijene cestarine HAC je uveo 2017. godine, no u posljednje se četiri godine nisu primjenjivale kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Za teška vozila, autobuse i kamione, cijene cestarine ostaju iste.

Većina prometa ostvaruje se ljeti

Model sezonskih cijena cestarina jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini, pojasnili su iz Hrvatskih autocesta.

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine – odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi.

Poznate i cijene

Tako će primjerice, sukladno sezonskom cijeniku, cestarina za I. skupinu vozila na dionici A1 ZagrebKarlovac iznositi 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura.

Dionica A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik) za I. skupinu vozila iznosit će 10,10 eura, dionica A1 Zagreb-Dugopolje (Split) koštat će 26,40 eura, dok će A4 ZAgreb-Goričan vozače prve skupine stajati 6,40 eura.

Relacija A3 Zagreb-Lipovac koštat će 18,60 eura, A3-A5 Zagreb-Osijek će se naplaćivati 17,70 eura, dok će cijena za Breganu umjesto dosadašnjih 0,90 centi u sezoni iznositi 1,00 euro.