Izdvojeno,  Po svijetu,  Putovanja

Bosna i Hercegovina pravi je turistički biser: Izdvojili smo pet loakcija idealnih za vikend izlet

Iako možda nije razvikana kao neke druge zemlje, susjedna Bosna i Hercegovina pravi je turistički biser. Ta je zemlja, naime, puna prekrasnih lokacija koje oduzimaju dah, a neke od tih lokacija nalaze se u neposrednoj blizini Hrvatske.

Ako žudite za odmorom u prirodi, zelenilom i prostranstvima kroz koja prolaze predivni riječki tokovi, krenite ozbiljno razmišljati o izletu u BiH, a mi vam u nastavku donosimo par prijedloga kamo otići već nadolazećeg vikenda.

Vrelo Krušnice

Smješteno u netaknutom prirodnom okruženju, Vrelo Krušnice je čarobno mjesto koje će oduševiti sve posjetitelje svojom kristalno čistom vodom, prekrasnim vodopadima i slikovitom prirodom. Vrelo rijeke je duboko 112 metara, bogato je speleo-faunom, pitkom vodom i ribom.

Čar ovog prekrasnog mjesta je u tome što je ljudska ruka minimalno dotakla ovo mjesto.

Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara idealan je za sve one koji u prirodi žele uživati u raznim aktivnostima. Obilježene pješačke staze koje vode do najljepših vidikovaca pružaju izvrsnu priliku da upoznate ovu planinu i uživate u njenim slikovitim pejzažima.

Svoj boravak na Kozari možete upotpuniti planinarenjem, biciklizmom, sportskim penjanjem te ostalim aktivnostima.

Ramsko jezero

Za Ramsko jezero kažu da je možda i najljepše jezero u Europi. Riječ je o umjetnom jezeru u općini Prozor- Rama na sjeveru Hercegovine koje je nastalo 1968. godine izgradnjom brane na rijeci Rami.

Zauzima površinu od 15,5 km2. Najveća dužina jezera je 12 kilometara, a najveća dubina oko 95 metara. Jezero je okruženo obroncima planina Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Godišnje privlači tisuće posjetitelja koji uživaju u obilasku, kupanju, plovidbi i drugim aktivnostima.

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području grada Bihaća. Područje obuhvaća dolinske dijelove rijeke Une i Unca te padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice.

Rijeka Una svoje ime može zahvaliti Rimljanima. Legenda kaže kako su stari Rimljani izbivši na obale rijeke Une te ostali zapanjeni ljepotom kakvu nigdje nisu sreli. Jedan od tih Rimljana uzviknuo je “Una!” (jedna/jedina) – te je jednim uzvikom izrazio svu ljepotu ove rijeke kakve više nigdje nema.

U Nacionalnom parku Una posjetitelji mogu uživati u sportovima na vodi, planinarenju, biciklizmu i ribolovu.

Japodski otoci

Nedaleko od Bihaća nalazi se još jedan biser koji obavezno morate posjetiti – Japodski otoci.

Japodski otoci smatraju se jednim od najljepših odredišta za istraživanje u Bosni i Hercegovini tijekom ljeta, a posjetitelji mogu uživati u raftingu na rijeci Uni, kajakarenju, biciklizmu, ali i vožnji quadovima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japodski otoci (@japodskiotoci)