Hrana,  Iće i piće

Istarsko maslinovo ulje pobralo prestižne nagrade: ‘Ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi’

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Torač Superior niže nagrade gdje god stigne! Nedavno je na prestižnom natjecanju Berlin Global Olive Oil Awards – Northern Hemisphere (Berlin GOOA 2024), koje je okupilo više od 700 uzoraka maslinovog ulja iz 22 države, osvojio zlatnu medalju.

No, Berlin nije jedino mjesto gdje je ovo ulje trijumfiralo. Na London International Olive Oil Competitions (LIOOC 2024), Torač Superior također je nagrađen zlatnom, a na istom je natjecanju porečki Torač d. o. o. obitelji Milotić zlatom nagrađen i za ulje sorte leccino.

“Superior monosortno ulje sastoji se od prvih plodova maslina autohtone sorte buža puntoža prerađenih na samom početku prerade. Naše ulje je eliksir dobiven iz ograničenog broja maslina. Karakterizira ga intenzivna zelena voćnost s aromatskim profilom po rajčicama i artičokama te skladna pikantnost i gorčina. Izvrstan je dodatak salatama, povrću sa žara, mladim sirevima i bijeloj ribi. Monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino skladno je i srednje zelene voćnosti, s blagom notom gorčine i pikantnosti. U mirisu i okusu osjetit ćete note trave, lista masline, badema, jabuke, zelene banane i rokule. Ovo ulje idealno se kombinira s laganim salatama, jelima od bijelog mesa i ribljim specijalitetima. Iako se tradicija maslinarstva proteže na šest obiteljskih generacija – od mog šukundjeda Vincenza do oca Ivice i danas mene, ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi”, kazao je mladi Vinko Milotić.

Nagrađena i ambalaža

Kao što je u mnogim stihovima opjevano – prvi se poljubac pamti. Tako i sljubljivanje ulja Torač Superior s blagodatima Mediterana i namirnicama jedne od najpoznatijih svjetskih kuhinja okus je koji se pamti – sada još ovjenčan zlatom. A sve što je lijepo i Bogu je drago, a narod Boga cijeni pa je tako Torač Superior u Londonu ovog ljeta “požeo” i nagradu za ambalažu. I to ne bilo kakvu, već platinastog sjaja! Zlato je osvojeno i za “potpunu sliku – total image” odnosno cjelokupni dojam Superior boce.

“Kameni mlin torač već dva tisućljeća simbolizira umijeće prerade plodova masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naizgled grub kameni blok nedavno je postao vizualni identitet naše uljare pod kojim se na tržištu plasira brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja Torač. Novi izgled čine bijele terakotne boce, simbol djevičanstva, dok se na etiketi ističu linije torča u prepoznatljivim bojama istarske zemlje i sorti maslina: siva, crvena, zelena i zlatna. Torač tako simbolizira kotač koji se okreće i pokreće, odnosno označava krug života. Etiketa ulja Superior satkana je od zlatnih linija torča. Sada je njihovo značenje još bogatije, zlato i platinasta medalja u Torač ulijevaju novu snagu. Kotač vlastite uljare Torač odakle ulje Torač izlazi doista se svijetom (po)kreće”, dodao je mladi vlasnik Milotić.