Stil,  Zdravlje i wellbeing

Omiljena poslastica ima brojne zdravstvene benefite: Sedam razloga zašto biste trebali jesti čim više lubenice

Lubenica spada među omiljenu ljetnu hranu u kojoj uživaju i veliki i mali. Osim što je izvrsna za “rashlađivanje” u vrućim ljetnim danima, lubenica ima brojne zdravstvene benefite.

Prirodan je antioksidans, a velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma. Također, lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija.

Lubenica ima puno zdravstvenih dobroviti zbog kojih bi je trebali češće konzumirati.

Jača imunološki sustav

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sustav koji se bori protiv infekcija.

Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje tijelo. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje.

Održava zdravu tjelesnu težinu

Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija, te ćete se duže osjećate sitima. Može biti izvrsna opcija ako se pokušavate oduprijeti kaloričnijim slasticama.

Dobra je za zdravlje kože

Lubenica ima vitamin C koji pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od ozljeda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha.

Ublažava bolove u mišićima

Lubenica pomaže vašem tijelu da osjeća bolje nakon vježbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

Poboljšava probavu

Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u vašim crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sustav i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.

Podržava zdravlje očiju

Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A također podržava zdravlje vaše rožnice.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok