Vijesti

Borba protiv masovnog turizma: Barcelona na pragu odluke koja će drastično utjecati na putovanja

Masovni turizam predstavlja sve veći problem diljem svijeta, a da bi stali na kraj tome, u Barceloni su se odlučili na drastičan korak.

Naime, gradonačelnik tog španjolskog grada, Jaume Collbon, prije nekoliko je dana izjavio da će do 2028. svi stanovi za odmor biti zabranjeni, piše Wanderlust.

To znači da će za više od 10.000 stanova diljem grada biti oduzeta dozvola za kratkoročni najam.

Razlog zabrane je zaštita stanovnika Barcelone od potpunog istjerivanja iz grada. U proteklom desetljeću cijene dugoročnog najma porasle su za gotovo 70%, dok su troškovi kupnje kuće porasli za 38%. To je u konačnici dovelo do katastrofalnog utjecaja na lokalnu zajednicu, pri čemu si posebice mlađi ljudi ne mogu priuštiti život u gradu.

“Želimo zajamčiti pravo na život u Barceloni i učinkovito se nositi sa stambenom krizom s kojom se suočavamo godinama”, pojasnio je gradonačelnik na platformi X.

Promjene za stanovništvo i putnike

Ograničenja za kratkoročni najam već su viđena u gradovima poput New Yorka, Berlina i Amsterdama, no ova izravna zabrana mogla bi donijeti ogromne promjene kako za lokalno stanovništvo tako i za putnike.

Predviđa se da će zabrana kratkoročnog najma u Barceloni biti uvedena u sljedećih pet godina, a do 2029. “turistički stanovi kako ih danas zamišljamo nestat će iz grada Barcelone”.

Collboni je komentirao kako će 10.000 stanova “koristiti stanovnici grada” ili će se vratiti na tržište za prodaju ili dugoročni najam. Nadamo se da će se – s vremenom – lokalni umjetnici, obrtnici i poduzetnici vratiti u urbano središte i njegova okolna naselja, vraćajući ono što je Barcelonu činilo posebnom na prvom mjestu – njezine živahne zajednice. Kako se lokalno stanovništvo bude vraćalo, tako će se i autentičnost grada vratiti.

Borba protiv masovnog turizma

Za očekivati je da će zabrana kratkotrajnog najma pozitivno utjecati na iskustvo posjetitelja grada.

Za početak, smanjit će se broj turista; trenutno se procjenjuje da Barcelonu godišnje posjeti 12 milijuna putnika, u usporedbi s populacijom od 1,2 milijuna. Stoga bi turisti u budućnosti mogli uživati u Barceloni, ali u puno manjoj gužvi.

Vladine organizacije diljem svijeta već su primijenile metode za odvraćanje od prekomjernog turizma. Zemlje poput Islanda uvele su turističku pristojbu, znamenitosti poput peruanskog Machu Picchua ograničile su dnevne posjetitelje, a gradovi poput Venecije zabranili su kruzere i megafone.