Automobiliona,  Izdvojeno

Veliko istraživanje otkrilo: Agresivno ponašanje na cestama vozačice smatraju velikim problemom

Ženski svjetski automobil godine danas 24. lipnja obilježava Međunarodni dan žena vozačica. Tim povodom, organizacija je predstavila veliko istraživanje o agresivnoj vožnji i ponašanju na cestama, skrećući pozornost na perspektivu vozačica u pogledu ponašanja.

Istraživanje je proveo češki internetski časopis Zena v aute.cz tijekom svibnja 2024. u 20 zemalja svijeta na uzorku od 1485 vozačica. Zemlje koje su bile uključene u istraživanje su Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španjolska, Švicarska, UK i SAD.

“Putem upitnika analizirali smo kako se žene vozačice osjećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na cestama”, rekla je Sabina Kvášová, urednica časopisa Zena v aute.cz te članica žirija Ženski svjetski automobil godine.

Pokazalo se da 78 % vozačica agresiju na cestama smatra ozbiljnim problemom, a 69 % ispitanica smatra da je agresivno ponašanje na cestama u porastu.

Zabrinutost tijekom vožnje

Prema studiji, tri su glavne teme oko kojih su vozačice zabrinute: agresivni vozači (22 %), nesreće (20 %) i vožnja u uvjetima smanjene vidljivosti (20 %), a zatim proklizavanje (13 %) i sudar sa životinjama (9 %).

Agresivne vozače kao glavnu brigu tijekom vožnje najviše navode ispitanici iz SAD-a (82 %), Španjolske (31 %) i Poljske (38 %).

Nesreće kao glavni strah zastupljene su u odgovorima iz Italije (51 %), Poljske (35 %) i Njemačke (31 %). Vožnja pri smanjenoj vidljivosti predmet je zabrinutosti uglavnom žena vozača iz Ujedinjenog Kraljevstva (52 %), Njemačke (50 %) i Poljske (20 %).

Istraživanje je pokazalo da 78 % vozačica agresiju na cestama smatra ozbiljnim problemom, a 69 % ispitanica smatra da je agresivno ponašanje na cestama u porastu.

Kvášová je dodala da se većina žena vozačica u svijetu sporadično susreće (55%) s agresivnim ponašanjem na cestama. Samo 25 % ispitanica susreće se s agresivnim ponašanjem svaki dan, dok njih 20 % nekoliko puta tjedno.

Što vozačice predlažu?

Na pitanje koje mjere treba poduzeti protiv agresivnih vozača, vozačice diljem svijeta uglavnom podržavaju stroge kazne (45 %), program specijalizirane psihološke terapije (27 %), obuku budućih vozača (20 %) i preventivne kampanje (6 %).

Gledajući po pojedinim zemljama, stroge kazne protiv agresivnih vozača podržavaju vozačice u velikoj mjeri u Danskoj i Srbiji (97 %), a slijede ih SAD (54 %) i Italija (50 %).

Obaveza prolaska kroz program specijalizirane psihološke terapije za vozače i naknadna psihološka procjena mentalnih sposobnosti vozača ima snažnu podršku u Danskoj i Srbiji (97 %), SAD-u (54 %) te u Poljskoj i Kolumbiji (50 %).

Budući vozači moraju biti svjesni rizika povezanih s agresivnošću na cestama tijekom svoje obuke, a predloženu mjeru podržavaju Ujedinjeno Kraljevstvo (43 %), Italija (42 %), Španjolska (30 %). Preventivne kampanje o opasnostima agresije uglavnom su naveli u odgovorima ispitanika iz SAD-a (45 %), Poljske (37 %) i Njemačke (24 %).

Važnost mobilnosti za žene

Ovom studijom, Ženski svjetski automobil godine (WWCOTY) ima za cilj objaviti perspektivu vozačica u pogledu ponašanja u vožnji, a Međunarodni dan vozačica – dan koji brani mobilnost kao neotuđivo pravo koje pridonosi slobodi, dostojanstvu te osobnom i profesionalnom razvoju žena – savršen je dan za naglašavanje ovog istraživanja.

Međunarodni dan vozačica također slavi povećanje važnosti izražavanja mišljenja i iskustava žena o automobilima na društvenim mrežama. Broj žena na globalnoj razini na Instagramu je 53,6%, Facebooku 44%, Linkedinu 43,7% i TikToku 49,2%.

Međunarodni dan vozačica vrijeme je kada možemo malo zastati i promišljati. Naime, mnoge žene još uvijek osjećaju da ih partneri pažljivo promatraju kada voze, koriste samo drugi obiteljski automobil ili osjećaju malo podrške u svijetu motosporta. Zato je obilježavanje Međunarodnog dana vozačica, inicijative koju promovira Ženski svjetski automobil godine, važnije nego ikada. Budućnost održive mobilnosti i jednakosti moguća je samo uz doprinos žena.