Događanja,  Izdvojeno,  Putovanja

Varaždinsko nebo u srpnju će ugostiti spektakularnu letačku mašineriju: Donosimo sve detalje

Nebo iznad Varaždina sredinom srpnja biti će poprište ogromnog spektakla. Naime, 13. i 14. srpnja 2024. godine na rasporedu je novo izdanje manifestacije Croatian Internation Airshow Varaždin (CIAV) koja će ove godine ugostiti vrhunsku svitu letačke mašinerije, a koja se uistinu ne viđa često na jednom mjestu.

Uoči ovog popularnog aeromitinga u Varaždinu, porazgovarali smo s jednom od ključnih aktera u organizaciji ove priče, Robertom Mišakom.

Rafalei glavne zvijezde aeromitinga

Mišak navodi da će ovo biti jedan od većih mitinga, a njegova možda i najveća posebnost je u tome da će se na njemu predstaviti zrakoplovi Rafale, koji su ove godine počeli pristizati u Hrvatsku.

“Ove godine Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvi puta sudjeluje sa zrakoplovima Rafale, posjetitelji će imati prilike vidjeti i helikoptere Black Hawk koje smo dobili iz SAD-a, a na mitingu će sudjelovati i akrobacijska grupa Krila Oluje koji će obogatiti manifestaciju bogatim programom”, kaže nam Mišak, dodajući da će njihov atraktivni program u kojem će biti i dima trajati otprilike 25 minuta.

Osim uvijek atraktivnih Krila Oluje, pozornost posjetitelja svakako bi mogli privući i helikopteri MUP-a Bell 2012 i Bell 206 Jetranger, a koji će sudjelovati u jednoj vježbi, odnosno demo prikazu sa specijalcima iz Lučkog.

Robert Mišak otkrio nam je i još jednu zanimljivost ovogodišnjeg aeromitinga. Naime, na samom otvorenju i u subotu i u nedjelju u programu će sudjelovati zrakoplov Antonov An-2 koji će na početku baciti veliki padobranski desant sa zastavama država, garda, županije i ostalih dionika ove manifestacije.

Ovogodišnji će CIAV svojim prisustvom uveličati i gosti iz susjednih zemalja pa će tako na varaždinskom aeromitingu sudjelovati i Slovenci sa zrakoplovima Pilatus PC-9M i Pilatus PC-6, moći će se vidjeti i Galeb G2, MIG-15, a iz Mađarske stiže i viceeuropski prvak u akrobatskom letenju Zoltan Veres.

“Po prvi puta na CIAV-u će sudjelovati i Red Bull s avionima Alpha Jet i Mitchell B-25 iz Drugog svjetskog rata koji dolaze iz Salzburga”, kazao nam je Mišak.

Dostupno više vrsta ulaznica

Za posjetitelje varaždinskog aeromitinga osiguran je parking na svim parkiralištima oko aerodroma i oko parkirnih zona koje su organizatori odredili.

Što se pak cijene ulaznice tiče, cijena pojedinačne ulaznice iznosi 14 eura, dok cijena obiteljske ulaznice iznosi 40 eura po danu. Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz na manifestaciju.

Dostupne su i VIP ulaznice po cijeni od 80 eura koje uključuju VIP parking te pristup ekskluzivnom šatoru s bogatom ponudom jela i pića, kao i spotters ulaznice po cijeni od 45 eura koje uključuju pristup ekskluzivnom prostoru, kupon za hranu, besplatnu vodu, poseban ulaz i spotter prsluk.

CIAV Croatia Varaždin International Air Show ove godine odvija se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, odnosno čak tri ministarstva – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva obrane te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Generalni pokrovitelji događaja su Grad Varaždin i Red Bull, dok je zlatni sponzor Croatia Osiguranje. Samoj organizaciji u jednom obliku pridružit će se i Varaždinska županija, istaknuo je Robert Mišak u razgovoru za portal Putne priče.

Više o manifestaciji možete pronaći ovdje, a ulaznice možete kupiti ovdje.

FOTO: Foto: Boris Kaćan / morh.hr