Vijesti

Nacionalni park Krka dobitnik prestižne međunarodne nagrade za dokumentarni film

Sjajne vijesti stižu iz Nacionalnog parka Krka. Film “Kad se sjetim Krke – miris kruha” dobitnik je prestižne nagrade Intermedia Globe Gold na Svjetskom medijskom festivalu. Film je osvojio nagradu za televiziju i korporativne medije u kategoriji Turizam i putovanja, a svečana dodjela održana je u Hamburgu u Njemačkoj.

Riječ je o četvrtom dokumentarnom filmu iz ciklusa “Kad se sjetim Krke” koji je Javna ustanova “Nacionalni park Krka” snimila kako bi odala počast tradiciji, narodnim običajima i starim zanatima koji su dio naše nematerijalne kulturne baštine, pa ih kao takve vrednujemo i ponosimo se njima.

FOTO: NP KRKA

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7 sniman je digitalnim filmskim kamerama, uz korištenje drona za snimanje iz zraka. Cjelokupna produkcija snimljena je u tehnologiji visoke razlučivosti 4K. Montaža i postprodukcija djelo su Tomislava Rupića, a film je titlovan na engleski jezik.

Povezanost s prirodom

Projekt je zamišljen kao oda ljudima i kraju kojim teče Krka. Tekst koji prati film, pisan kao ljubavno pismo ljudi koji su tu živjeli kroz povijest, slavi jednostavnost života i apsolutnu povezanost s prirodom. Vizualno, film je mozaično strukturiran. Kroz pažljivi montažni slijed donosi različite kadrove koji dijelom doslovno, a dijelom apstraktno ocrtavaju tekst i donose atmosferu Dalmatinske zagore, krša, Krke i svega ostalog što čini jedinstveni život snimanog prostora.

Narator je sam autor filma. Tako se osjeća ukupni autorski dojam jer izgovorena riječ i snimljeni kadrovi u sebi nose istu emociju. Prostor Krke nudi i fantastičnu zvučnu sliku vode koja teče.

FOTO: NP KRKA

Posebna pozornost posvećena je detaljima. Kadrovi zrna pšenice, kruha, vode i vatre, etnografski elementi tradicionalnog veza, poneka stara obiteljska fotografija na zidu ili kamen od kojega je izgrađena kuća pričaju priču o životu ovdašnjeg čovjeka i tradiciji koju baštinimo. I dan-danas u krajevima oko Krke može se vidjeti tradicijski način izrade kruha.

Iako se više ne mijesi od žita mljevenog u mlinovima, oblikuje se ručno i peče ispod peke u starinskoj kužini. Kako je izgledala jedna takva kužina, kao i mlinareva soba i pogoni za mljevenje žita – vodenice, posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ mogu vidjeti u obnovljenim vodenicama na Roškome slapu, gdje su i snimljeni ti kadrovi.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok