Događanja,  Izdvojeno,  Putovanja

Jeste li čuli za ‘Petek na Gorice’? Ova manifestacija održava se jednom mjesečno i pravi je hit u Velikoj Gorici

Nekada davno, svaki prvi petak u Velikoj Gorici bio je poseban za široko pučanstvo. Taj je dan, naime, u gradu bio poznatiji kao sajmeni dan kada se trgovalo i kupovalo.

Odnedavno je zahvaljujući Turističkoj zajednici Velike Gorice ponovo oživljena tradicija druženja, trgovanja i kupovanja svakog prvog petka u mjesecu.

To novo “sajmovanje” petkom u Velikoj Gorici ima i svoje ime – zove se “Petek na Gorice”, a lijepo vrijeme u kombinaciji s dobrom atmosferom i proteklog su petka 7. lipnja u Park Plemenite opčine turopoljske privukli brojne građane i posjetitelje na lipanjsko izdanje ove manifestacije.

FOTO: Andrej Jelušić

Znate kako kažu – dobar glas daleko se čuje – pa se i do naše redakcije pročulo da bismo trebali posjetiti ovu manifestaciju koja je u kratkom roku postala pravi gorički brend i hit.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Lipanjsko izdanje bilo je podijeljeno na tri dijela – Mljac plac, Art plac i Kutak za dobra djela. Na Mljac placu, posjetitelji su mogli degustirati i kupiti proizvode lokalnih OPG-ova, na Art placu se moglo nabaviti zanimljivih rukotvorina, nakita i tradicionalnih suvenira, dok se u Kutku za dobra djela mogao donirati pokoji euro za potrebite.

Štrukli su veliki hit

Iako je sunce tog dana baš upeklo, u srcu Parka Plemenite opčine turopoljske bilo je puno ugodnije – što zbog hlada od visokog drveća, a što i zbog same opuštene atmosfere koja je vladala na manifestaciji.

Muvinga nije nedostajalo – kupovalo se, prodavalo, razgledavalo razne zanimljive rukotvorine i suvenire, a puno njih samo je onako usput „doletjelo“ zgrabiti nešto za prigristi.

Ti bi se najčešće zaustavljali kod štanda sa Turopoljskim štruklima Cipov koje proizvodi Ivana Belošević iz Buševca. Kada ih probate, shvatite i zašto je tolika pomama za njima. Štrukli su stvarno odlični, a u petak su se mogli probati oni u kombinaciji s tartufima.

FOTO: Andrej Jelušić

Osim štrukli, moglo se probati i domaće svinjske masti, domaćeg kruha i kolača, a nudilo se i suhomesnatih proizvoda, piva, sireva te voća i povrća.

Mljac Plac je zapravo bio najmasovniji što se broja izlagača i proizvođača tiče, a svoje su proizvode nudili OPG Blažić, OPG Bedeković, Klub žena Pokupsko, OPG Polančec, Turopoljski štrukli Cipov, OPG Štefanec, OPG Robić, OPG Kovačić, OPG Krković, Destilerija Gavran, OPG Goga Brozović, Udruga žena Naš Rakitovec, Društvo žena Ščitarjevo, Turopoljska pivovara i OPG Kolarić.

Pregršt unikatnih proizvoda

Petek na Gorice izvrsna je prilika i za nabavu jedinstvenih i zanimljivih proizvoda koje prave vrijedne ruke malih obrtnika.

Ono što je meni osobno odmah zapelo za oko bili su unikatni etažeri za kolače i voće koje proizvodi gospođa Biserka iz Global etažeri. Svaki etažer je drugačiji i ima neku svoju posebnu priču, a neke su kombinacije totalno neobične i jako zanimljive.

FOTO: Andrej Jelušić

Veliki hit bile su i platnene torbe iz obrta Mogut, čiji su nas ljetni motivi momentalno u mislima torpedirali na more. Torbe dolaze u dvije dimenzije, u sebi imaju nekoliko džepića za spremanje manjih stvari i stvarno su divan modni dodatak vrućim ljetnim danima koji su pred nama.

Bilo je tu i drugih kreativaca, a osim već spomenutih Global etažera i Mogut obrta, svoje su proizvode u sklopu Art placa nudili Etno radiona Čehulić, Valovi Design, Martart-Turopolka, Kreativna ovčica j.d.o.o. i Megy Design.

FOTO: Andrej Jelušić

Mjesto druženja

Osim što petek na Gorice nudi šaroliku ponudu proizvoda koje posjetitelji mogu kupiti, manifestacija ima i humanitarnu nota. Kutak za dobra djela okuplja razne udruge i organizacije koje prikupljaju donacije za svoje projekte, a proteklog tjedna u Kutku za dobra djela sudjelovali su Dječji vrtić Lojtrica sa svojom kampanjom “Biljka za MD”, Formula student Alpe Adria, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, SOS dječje selo Hrvatska te Ulikum – Udruga likovnih umjetnika Velika Gorica.

Sudeći po reakcijama, manifestacija je do sada Goričankama i Goričanima prirasla srcu te je rado posjećuju. Neki se na njoj malo i zadrže, dok drugi samo iskoriste priliku i brzinski obiđu štandove kako bi nabavili lokalne proizvode. No, možda i najljepši i najbolji dio čitave ove goričke priče je taj što se na Petek na Gorice ljudi dolaze družiti – neki dođu sami pa usput nalete na svoje prijatelje i poznanike, a puno njih dolazi u društvu te provode ugodno prijepodne s dragim osobama.

Kako god da okrenete – Petek na Gorice zaista je divan uvod u vikend te događaj koji svakako vrijedi posjetiti.

Djelić atmosfere s lipanjskog izdanja pogledajte u velikoj galeriji fotografija koju vam donosimo.