EKO priče

Na Aljasci se zbog klimatskih promjena oslobađaju toksični metali: Pogledajte što su napravili rijekama!

Neke od ledeno plavih rijeka i potoka na Aljasci postale su narančaste, a boja je toliko intenzivna da istraživači kažu da je vidljiva čak i iz svemira, piše BBC.

Prema studiji sa Sveučilišta u Kaliforniji, promjenu boje uzrokovali su toksični metali oslobođeni otapanjem permafrosta.

Kako se atmosfera zagrijava, metali se oslobađaju iz smrznutog tla koje se otapa, a istraživači kažu da je to zbog klimatskih promjena.

Neki minerali su otrovni

Istraživači iz Službe nacionalnih parkova, Geološkog instituta SAD-a, Kalifornijskog sveučilišta u Davisu i drugih institucija u SAD-u provode testove otkako su primijetili da se boja rijeka počela mijenjati 2018.

Tim je testirao više od 70 područja na kojima su promatrali promjenu boje vode. Kako se zemlja zagrijava, dugo smrznuto tlo koje se naziva permafrost se topi.

To je dovelo do toga da su vodeni putovi poput rijeka na Aljasci izloženi mineralima koji su bili zaključani pod zemljom tisućama godina. Minerali uključuju željezo, cink, bakar, nikal i olovo, od kojih su neki otrovni za vodene tokove.

Opasnost zbog zaliha

Arktičke rijeke na Aljasci dom su raznih riba koje su ključne za hranu, sportski i komercijalni ribolov.

Metali poput željeza za koje se smatra da uzrokuju ekstremnu promjenu boje vode također mogu naškoditi ribama. Postoji zabrinutost da bi ti metali mogli utjecati na zalihe pitke vode.

Istraživači za sada nastavljaju svoje studije kako bi razumjeli kako ovo otapanje permafrosta može utjecati na to područje u budućnosti.