Događanja,  Putovanja

U Varaždinske Toplice vraća se duh starog Rima: Nadolazećeg vikenda posjetite Aquafest

U Varaždinske Toplice nadolazećeg vikenda vraća se duh starog Rima i života kakav se nekada odvijao i na tim prostorima! U organizaciji Turističke zajednice Varaždinske Toplice  i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice te uz potporu Grada Varaždinske Toplice, od 7. do 9. lipnja na rasporedu je novo izdanje manifestacije Aquafest.

Trodnevno događanje započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost.

Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju od 18 do 19 sati.

Večernji program, zaogrnut zvijezdama, započinje u 21 sat povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon borbi legionara slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni koju će izvesti prekrasne nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan.

U subotu tradicionalna povorka

Subotnje jutro od 10.30 donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i “rimski kotlići”, do kojih će vas odvesti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica.

I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati “mali Rimljani” , izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije lijepe predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 h u gladijatorskoj školi. Za one koji žele  saznati više o Varaždinskim Toplicama, organizirano je besplatno razgledavanje od 15 ili 18 sati.

Oko 19.30 pogledajte dramatični pokušaj preuzimanja vlasti cara Centuriona i Pretorijanaca. Nakon predvečernjeg gladijatorskog showa slijedi koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen. Glazbenik Zvjezdan Ružić, dobitnik 6 nagrada Status za najboljeg jazz pijanista te 5 Porina od 20.15 h predstavit će svoj novi projekt: Let’s disconnect together, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim show-om.

U nedjelju na rasporedu utrka

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku – utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica CENTURIJA je 4 km i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica KOHORTA je 9,8 km, a najdulja LEGIJA je 20,8 km. Detalje vezane uz prijavu na trail utrku po prekrasnim šumskim stazama pronađite ovdje.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok