Stil,  Zdravlje i wellbeing

Znanstvenici nakon gotovo 40 godina otkrili rezultate studije: Ova hrana mogla bi vam produžiti život

Znanstvenici su nedavno objavili rezultate istraživanja koje je trajalo gotovo četiri desetljeća, a koje se tiče pravilne prehrane i njezinog utjecaja na dugovječnost.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, otkrili su koja hrana može doprinijeti dugovječnosti.

Prema njihovim tvrdnjama, konzumacija cjelovitih žitarica (smeđa riža, kvinoja, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice,…), cijelog voća (jabuke, naranče, banane, kupine, maline, jagode,…), povrća, orašastih plodova i mahunarki, mogla bi popzitivno utjecati na produljenje života.

Upitnike rješavali svake 4 godine

Studija je pratila prehrambene navike 75.000 žena i više od 44.000 muškaraca tijekom 36 godina, a svi su ispunjavali upitnike o prehrani svake četiri godine.

Rezultati studije pokazali su smanjenje rizika od smrti od određenih kroničnih bolesti kod ljudi koji su tijekom vremena poboljšali svoju prehranu.

“Poruka koja se može ponijeti iz ove studije jest da ne postoji jedinstvena dijeta koja je najbolja za svakoga. Zdrava prehrana može biti fleksibilna i prilagođena kako bi zadovoljila individualne zdravstvene potrebe, preferencije hrane i kulturne tradicije”, rekao je Frank B. Hu, jedan od autora studije.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok