Vijesti

Venecija se bori protiv pretjeranog turizma: Grad je u opasnosti pa su uveli nova pravila

Zbog pretjeranog turizma, Venecija je uvela nova pravila kojih će se od sada trebati svi pridržavati. Nova pravila, kako piše BBC, zabranjuju zvučnike i ograničavaju veličinu turističkih grupa na 25 ljudi.

Dužnosnici su kazali da su ove mjere uvedene kako bi se ograničio utjecaj pretjeranog turizma na ovaj talijanski grad. Ranije ove godine, Venecija je uvela dnevnu ulaznicu od 5 eura nakon što je prvobitno zabranila pristajanje brodova za krstarenje u tromjesečju 2021.

Pretjerani turizam smatra se jednim od najhitnijih problema za Veneciju, koja ima populaciju od oko 250.000 ljudi i zabilježila je više od 13 milijuna posjetitelja u 2019. godini.

Broj posjetitelja je od tada pao, ali se očekuje da će u nadolazećim godinama premašiti razine prije pandemije. Venecija je doživjela egzodus lokalnog stanovništva zbog straha da bi turisti mogli preplaviti povijesni otočni grad.

Svjetska baština u opasnosti

Promjene turističkih pravila dolaze nakon što su stručnjaci iz UNESCO-a prošle godine upozorili da bi Venecija mogla biti dodana na popis mjesta svjetske baštine u opasnosti, budući da utjecaj klimatskih promjena i masovni turizam prijete nepovratnim promjenama u njoj.

Kulturno tijelo UN-a na kraju nije dodalo Veneciju na popis, nakon što je prepoznalo pokušaje da se problemi otoka riješe sustavom protiv poplava i mjerama za smanjenje utjecaja masovnog turizma.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok