Hrana,  Iće i piće

Odlične vijesti za ljubitelje slatkog: Znanstvenici otkrili način kako napraviti zdravu i održivu čokoladu

Dobra vijest za sve ljubitelje slatkog – uskoro bi se na policama trgovina mogla pronaći zdravija i održivija čokolada!

Kako piše The Guardian, švicarski znanstvenici i proizvođači čokolade razvili su recept koji zamjenjuje šećer za otpadne biljne tvari. Naime, znanstvenici su napravili slatki i vlaknasti gel koji bi mogao zamijeniti šećer u čokoladi, stoji u izvješću objavljenom u časopisu Nature Food.

Ovaj pristup “cjelovite hrane” čini proizvod hranjivijim od konvencionalne čokolade i koristi manje zemlje i vode, otkrili su znanstvenici.

“Plod kakaovca je u osnovi bundeva i trenutno koristimo samo sjemenke”, rekao je Kim Mishra, prehrambeni tehnolog na ETH Zürich i glavni autor studije. “Ali postoji mnogo drugih čudesnih stvari u tom voću.”

Gel umjesto šećera

Istraživači su upotrijebili otpadno meso i sok ploda kakaovca kako bi napravili gel koji se može dodati čokoladi umjesto kristalnog šećera u prahu koji se tradicionalno koristi.

Obično je “unošenje vlage u čokoladu potpuno zabranjeno jer je time zapravo uništavate”, rekao je Mishra. “Prekršili smo jedno od najsvetijih pravila pravljenja čokolade.”

Rekao je da bi rezultati mogli učiniti čokoladu zdravijom i održivijom, a poljoprivrednicima također dati novi izvor prihoda.

Studija je otkrila da je u laboratoriju nova metoda koristila 6% manje zemlje i vode, ali je povećala emisije zagrijavanja planeta za 12% jer je zahtijevala dodatni korak sušenja koji je trošio velike količine energije.

No, dobra je vijest da bi emisije stakleničkih plinova mogle pasti sušenjem pulpe na suncu ili korištenjem solarnih ploča.

Čokolada najviše zagađuje

Čokolada je jedna od namirnica koja najviše zagađuje okoliš koju čovjek može jesti, svrstana je uz bok nekim vrstama mesa u smislu emisije stakleničkih plinova po kilogramu hrane.

Znanstvenici su stoga odlučili smanjiti otpad u procesu proizvodnje i otkrili su da čokoladu mogu učiniti zdravijom.

Što se tiče samog okusa “nove” čokolade, Mishra je istaknuo da je slatkoća gela usporediva, ali ne postiže se potpuno ista razina.

“Pri izradi ove čokolade radi se o ravnoteži – ako dodate previše zaslađivačkog gela, vaša čokolada neće se moći preraditi, a ako dodate premalo, vaša čokolada nije dovoljno slatka”, dodao je.

Unatoč tome, rekao je da je laboratorijska čokolada “u osnovi identična” tamnoj čokoladi po teksturi i sličnog okusa aromatičnim tamnim čokoladama iz Južne Amerike.

“Slatkoća koja se oslobađa u vašim ustima nešto je sporija nego ako jedete tradicionalnu tamnu čokoladu – i imate više ovih voćnih nota i kiselosti koja dolazi iz soka.”