Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Danas obilježavamo Dan grada Zagreba: Donosimo pet zanimljivosti o gradu koje možda niste znali

Danas obilježavamo Dan Grada Zagreba! Zagreb slavi svoj dan 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, koja je ujedno zaštitnica grada.

Glavni i najveći grad Hrvatske ima dugu povijest, a za grad su možda i najvažnije dvije godine. Prva je 1094. otkada datiraju prvi pisani dokazi o postanku Zagreba, a koji se vežu za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine, dok je druga važna godina 1242. kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.

Zagreb kakav danas znamo počeo je poprimati svoje oblike nakon 1850. godine, kada su naselja Gradec i Kaptol ujedninjena zajedno s okolnim naseljima, a 1960-ih godina počinje razvoj Zagreba i na desnoj obali rijeke Save.

Pet zanimljivosti o Zagrebu

Povodom dana grada, u nastavku vam donosimo pet interesantnih činjenica koje možda niste znali o Zagrebu.

1. Među najnižim temperaturama koje su u povijesti izmjerene u Zagrebu su -30,5 C izmjerenih 1940. godine na Borongaju i -27,3 C izmjerenih na Maksimiru 1956. godine.

2. Jurišićiva ulica do 1878. godine zvala se Puževa ulica i protezala se od Petrinjske do današnje Palmotićeve. To je ime nosila jer je bila poznata po branju najboljih puževa u gradu.

3. Dubrava se prija zvala “naselje Dubrovnik”, a većinu je posjedovao Kaptol. Zagrebu je službeno pripojena 1949. godine ulaskom u područje rajona Maksimir.

4. Zagrebačka uspinjača smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Duga je 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

5. Tri velika pozlaćena lustera koji se od 2001. godine nalaze u zagrebačkoj katedrali ukrašavali su kockarnicu “Gold Coast” u Las Vegasu. U Zagreb su stigli kao donacija.