Vijesti

Zagrebačka županija ima nove suvenire: Djelo su talentirane dizajnerice koja je spojila tradiciju i suvremenost

Turistička zajednica Zagrebačke županije proteklog je tjedna predstavila novi suvenir. Naime, u Muzeju Turopolja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović predstavila je suradnju s mladom modnom dizajnericom iz Velike Gorice Tinom Miličević, a koja je rezultirala kreiranjem novog suvenira koji savršeno spaja tradiciju i suvremenost.

Talentirana 25-godišnja dizajnerica iz Velike Gorice poznata po svojim jedinstvenim etno kreacijama, predstavila je ručno izrađene naušnice i broševe. Ovi suveniri odišu tradicionalnim motivima te su nastali kroz posebnu tehniku heklanja, izvijestili su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

FOTO: Turistička zajednica Zagrebačke županije

U sklopu predstavljanja, u Parku Plemenite općine turopoljske, ispred Muzeja Turopolja bili su posebno dekorirani hrastovi radovima Tine Miličević. Ova instalacija u prostoru simbolizira važnost očuvanja prirodnih bogatstava i kulturne baštine koju želimo prenijeti na buduće generacije.

Osuvremenjavanje tradicije

“Osuvremeniti tradiciju i stvoriti novu, održivu dodanu vrijednost za svakog našeg gosta, istovremeno osnažujući žene poduzetnice Zagrebačke županije, cilj je našeg najnovijeg projekta. Kroz ovaj projekt želimo naglasiti detalje koji čine razliku – u modi to je nakit, a u turizmu pitanje održivosti,” istaknula je Ivana Alilović.

“Od malena sam se bavila folklorom i proučavala narodne nošnje koje su me fascinirale svojom raznolikošću, pa sam tako krenula unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje, s toga sam tijekom obrazovanja u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pronašla sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvom i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši Tekstilno-tehnološki fakultet”, kazala je Miličević.

FOTO: Turistička zajednica Zagrebačke županije

“Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve “starinske” tehnike izrade tekstilija kao što su tkanje, heklanje, štrikanje, sitotisak i sl. Danas u svom malom ateljeu nastojim kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju tradiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka, pa je tako nastala i ova kolekcija nakita inspiriran miljeićima/tabletićima koji su nekad bili neizostavan dio kućanstva” dodala je.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok