Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Kamo na vikend izlet? Izdvojili smo tri grada na sjeveru Hrvatske koja ćete obožavati ako volite povijest

Vikend pred nama, posebice ako ste među sretnicima koji su “spojili”, idealna je prilika za odlazak na izlet s obitelj. Ako volite povijest i istraživanje povijesnih lokaliteta, diljem naše zemlje postoje brojna zanimljiva mjesta koje vrijedi obići.

Takvih mjesta ima i u Varaždinskoj županiji, a danas vam donosimo tri prijedloga kamo na izlet na kojem zajedno sa svojom obitelji i prijateljima možete istražiti neka davna, prošla vremena.

Lepoglava

Lepoglava je možda najpoznatija kao grad u kojem se nalazi najstarija i najstroža kaznionica u Hrvatskoj. Zatvorske zidine u samom centru grada smještene su još od davne 1854. godine.

No, osim zatvora, u Lepoglavi i okolici nalazi se niz lokaliteta vrijednih posjeta. U samom centru grada smještena je prekrasna župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije čija je gradnja započela davne 1400. godine, a u gradu se nalazi i Pavlinski samostan.

U Lepoglavi, odnosno na području Gaveznice – Kamenog vrha, nalazi se i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj te nalazište poludragog kamena ahata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Natalija Kaucki Kaurić (@kauckaa)

Još jedno veoma poznato mjesto u gradu je i Restoran Ivančica, poznatiji kao „zatvorski restoran“. Restoran je poznat po famoznim lignjama – kako kažu lokalci, najboljima u Varaždinskoj županiji.

Od Zagreba do Lepoglave automobilom će vam trebati sat i 15 minuta, a više detalja o Lepoglavi možete pronaći ovdje.

Varaždinske Toplice

Od Zagreba do Varaždinskih Toplica automobilom će vam trebati nešto malo više od sat vremena, a kada dođete u ovaj grad, vratit ćete se u neku davnu povijest kada su na ovim krajevima boravili Rimljani.

Naime, na području današnjih Varaždinskih Toplica nekada je bilo rimsko naselje Aquae Iasae.

U doba Rimljana, širom Imperija ovo je naselje bilo poznato po svojoj ljekovitoj termalnoj vodi, zahvaljujući kojoj su Aqua Iasae postale mjesto oporavka rimskih legionara i viših časnika. Legenda kaže da je mjesto navodno posjetio i sam rimski car Karakala (188. – 217.) po čijem su nalogu izgrađene i čuvene terme u Rimu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TZ Varazdinske Toplice (@volim.toplice)

Blagodati ljekovite vode prepoznali su i Hrvatski kada su se doselili u ove krajeve, a Varaždinske Toplice i danas u naše najstarije i najpoznatije termalno lječilište.

U Varaždinskim Toplicama možete posjetiti bazene Minerva, obići rimske iskopine Aquae Iasae te se pobliže upoznati s još nekim zanimljivim lokalitetima.

Inače, 1967. godine na mjestu gdje je nekada bio hram pronađen je kip božice Minerve, a sam lokalitet jedan je od najbolje očuvanih u Hrvatskoj zahvaljujući specifičnim uvjetima tla oko izvora termalne vode, odnosno sedrenim naslagama.

Više o Varaždinskim Toplicama možete pronaći ovdje.

Ludbreg

Još jedan grad koji je poznat od davnina je Ludbreg. Točnije, na mjestu današnjeg Ludbrega Rimljani su nekada davno izgradili Ioviju, naselje iz kojeg suvremeni grad vuče svoje korijene, a koje je danas Arheološki park.

Bogati arheološki nalazi potvrđuju da je Iovia u rimsko doba bila mjesto luksuznog življenja, odmora i uživanja njenih stanovnika.

Za Ludbreg kažu i da je “centar svijeta”, a postoji nekoliko verzija legendi zašto je ovaj grad dobio naziv centra svijeta.

Grad je poznat i po Svetištu predragocjene Krvi Kristove. Od Zagreba do Ludbrega automobilom će vam trebati sat i 20 minuta, a što sve možete raditi u Ludbregu i okolici, pogledajte ovdje.