Automobiliona

U Hrvatsku stigla nova automobilska marka: Lynk & Co predstavio je SUV 01, poznata i cijena

Hrvatsko tržište bogatije je za još jedan automobilski brend. U utorak 28. svibnja u Zagrebu je službeno predstavljena marka Lynk & Co. Ovaj svjetski poznati brend dio je Seeag grupe koja u svom vlasništvu ima automobilske gigante kao što su Volvo, Polestar, Geely, Lotus, Zeekr, a sukladno novoj strategiji tvrtke, marka se od nedavno proširila i na naše Adria tržište.

Lynk & Co osnovan je 2016. godine, a brend je nastao u suradnji Volva i Geelyja. Upravo između njih je i pozicioniran, a iz tvrtke kažu da je bliže premium brendu. Na domaćem je tržištu predstavljen je njihov 01 uz slogan “Gdje sve sjajno dolazi standardno”.

Ovaj automobilski brend velika su europska tržišta upoznala već i ranije, a podaci govore da je modela 01 u Europi od 2021. godine bilo isporučeno oko 57.000. Za potrebe održavanja automobila, diljem kontinenta nalazi se i 320 servisnih točaka.

Plug-in hibrid

Model Lynk & Co 01 je plug-in hibridni SUV. Pokreće ga 1,5-litreni benzinski motor odnosno 261 KS. Model 01 može prijeći 75 kilometara čiste električne vožnje, a njegova mješovita potrošnja goriva po WLTP-u iznosi vrlo niskih 1,0 l/100 km.

FOTO: Andrej Jelušić

Model 01 ima niz ugrađenih značajki koje obično zahtijevaju posebnu narudžbu i nadoplatu, kao što su panoramski krov, vrata prtljažnika na daljinsko upravljanje, satelitska navigacija s prometnim informacijama uživo i širok raspon sigurnosnih značajki kao što je kamera od 360 stupnjeva i sustav za detekciju mrtvog kuta

Iako je njegov europski dizajn dosta impresivan, ono što je odigralo najveću ulogu u razvoju marke su tehnologija i povezivost. Ovaj model opremljen je velikim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir i telematskim sustavima koji su uvijek povezani s internetom i oblakom vozila, omogućujući širok raspon povezanih funkcija.

01 vlasnici mogu, kada ne voze, s digitalnim ključem koji se može dijeliti u svom pametnom telefonu dopustiti drugima korištenje vozila, a preko aplikacije Lynk & Co kontroliraju što se događa u vozilu. Što se tiče multimedije, 01 uključuje napredni središnji zaslon od 12,7 inča, najsuvremeniju navigaciju i ugrađenu Journey Cameru za snimanje vaših putovanja. 01 podržava i iOS i Android operativne sustave, omogućujući bežično povezivanje za korištenje funkcija Android Auto i Apple CarPlay.

FOTO: Andrej Jelušić

Poznata i cijena lansiranja

01 je prvo Lynk & Co vozilo koje je lansirano u Europi te je dobilo punih pet zvjezdica u prestižnom Europskom programu ocjenjivanja novih vozila (Euro NCAP) 2021. godine. Svaki model 01 standardno dolazi sa svim sigurnosnim značajkama kao dijelom standardne opreme.

Lynk & Co 01 dolazi u dvije boje, plavoj i crnoj, a cijena po kojoj će biti dostupan na domaćem tržištu je 46.990 eura. Dolazi s garancijom od 4 godine, odnosno 120.000 kilometara, dok se jamstvo za bateriju produljuje na čak 96 mjeseci.

Više o brendu i samom modelu zainteresirani mogu pronaći na službenim stranicama brenda, a tijekom kolovoza se očekuje i prvi Lynk & Co salon u Zagrebu.