Izdvojeno,  Vijesti

Doznajemo koji će sportaši ove godine promovirati ljepote Hrvatske: Među njima su i slavni olimpijci

I ptičice na grani znaju da su naši sportaši najbolji ambasadori naše zemlje, a neki od njih i ove će godine širiti glas među turistima i svojim fanovima o našoj Hrvatskoj.

Naime, na nedavno održanoj 33. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, usvojena je Odluka o odobrenju sredstava za provedbu marketinške suradnje s vrhunskim hrvatskim sportašima u 2024. godini.

Jačanje nacionalnog turističkog brenda

Tko su sportaši koji će promovirati Hrvatsku i na koji će se način odvijati ovaj projekt? Odgovore na ova pitanja doznali smo iz Hrvatske turističke zajednice, iz koje poručuju da HTZ kao nacionalna turistička organizacija svojim promotivnim aktivnostima kroz posebne marketinške i PR suradnje želi podići svijest o Hrvatskoj kao atraktivnoj turističkoj destinaciji raznovrsne turističke ponude tijekom cijele godine te time ujedno utjecati na povećanje potražnje za hrvatskim turističkim proizvodima, povećanje turističkog prometa i opće potrošnje.

“U skladu sa Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma za razdoblje 2023.-2027. i drugim operativnim dokumentima, HTZ u 2024. planira uspostaviti i provesti marketinšku suradnju s vrhunskim hrvatskim sportašima i time utjecati na jačanje snage nacionalnog turističkog brenda”, kazali su za portal Putne priče iz Hrvatske turističke zajednice.

Pojašnjavaju da je predmet ovog poziva marketinška i PR suradnja u 2024. godini, odnosno suradnja kroz osiguravanje vidljivosti nacionalnog turističkog brenda i komunikacijskih poruka HTZ-a te produkciju različitih foto/video materijala.

Među sportašima i dobitnici olimpijskih odličja

Ovaj marketinški projekt podrazumijeva i aktivnosti poput objavljivanja promotivnih postova na digitalnim kanalima sportaša te korištenje hashtagova HTZ-a.

“Cilj takvih objava je njihovoj publici i pratiteljima skrenuti pažnju na ljepote Hrvatske ili destinacije koje su i sportašima posebno drage”, dodaju iz HTZ-a.

Sportaši također nose brendiranu opremu, odnosno istaknuti logo hrvatskog turizma na opremi (npr. jedro plovila) te sukladno mogućnostima stoje na raspolaganju da kao gosti posjećuju evente u organizaciji HTZ-a na inozemnim tržištima kao podrška u vidljivosti, promociji i slično.

Ove godine, u projektu će sudjelovati 12 hrvatskih sportašica i sportaša – Sandra Elkasević, Ivica Kostelić, Matea Jelić, Damir Martin, Matea Parlov Koštro, Filip Jurišić, Šime i Mihovil Fantela, Enrico Marotti, Toni Kanaet, Tonči Stipanović te Hana Arapović. Za sve njih i navedene suradnje osigurano je 114.000 eura.

Iz Hrvatske turističke zajednice ističu da se prilikom odabira dodatno pazilo da se ove aktivnosti i izbor sportaša ne preklapaju s aktivnostima koje HTZ ostvaruje u sklopu suradnji s nacionalnim sportskim savezima (npr. Hrvatski teniski savez, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski košarkaški savez, Hrvatski rukometni savez itd.).

Slična kampanja i 2021.

Inače, slična marketinška kampanja provodila i 2021. godine za vrijeme covid krize, a i u nju su bili uključeni hrvatski sportaši.

Ta se kampanja provodila tijekom listopada 2021. godine, a bila je svojevrsni nastavak glavne pozivne kampanje “Trust me, I’ve been there” koja se uspješno provela tijekom ljeta i koja je ostvarila izvrsne promotivne rezultate.

Kampanja sa sportašima iz 2021. godine. FOTO: HTZ

Putem te kampanje, željelo se dodatno zahvaliti turistima na ukazanom povjerenju i poručiti im da su uvijek dobrodošli u Hrvatsku. Te 2021. godine, u kampanju su se uključili sportaši Marin Čilić, Domagoj Duvnjak, Darijo Šarić, Sandra Elkasević (tada Perković), braća Sinković, braća Fantela, Ivica Kostelić, Ivan Buljubašić, Dina Levačić, Barbara Matić, Ana Đerek, itd.

Kampanja sa sportašima iz 2021. godine. FOTO: HTZ