Vijesti

Ministar donio odluku za dodijeli potpora: Čak 325 turistička projekata dobit će 3,4 milijuna eura

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina donio je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem Programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva” za 2024. godinu, kojom se dodjeljuju potpore za 325 projekata u ukupnom  iznosu od 3,4 milijuna eura, izvijestili su iz ministarstva.

Kako je naveo ministar, ovim programom nastavlja se kontinuitet podupiranja konkurentnosti turističkog gospodarstva. “Svake godine program proširujemo na nove dionike. Tako su ove godine uključena i charter plovila, a kategoriju restorana proširili smo i na bistro te slastičarnice. Želimo podupirati sve dionike u sektoru, ovisno o aktualnim potrebama, te vjerujem kako će ovih 325 projekata dodatno podići kvalitetu ponude našeg turizma”, rekao je ministar Tonči Glavina.

Podizanje konkurentnosti

Svi projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, a program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti, pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima. Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti i OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Kroz mjeru A podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unaprjeđenje radnih procesa postojećih HOTELA (Hotel, Hotel baština (heritage), Difuzni hotel, Aparthotel, Turističko naselje, Turistički apartmani, Pansion, Lječilišne vrste hotela, Integralni hotel), a potporu će dobiti 133 prijavitelja u ukupnom iznosu od 1.744.500 eura.

Kroz mjeru B podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih KAMPOVA (Kamp ili Kamp odmorišta) ili u nove Kampove ili Kamp odmorišta na području NUTS 2 regije: Panonske ili Sjeverne Hrvatske. Potporu kroz Mjeru B će dobiti 13 prijavitelja u ukupnom iznosu od 173.000 eura.

U mjerama i restorani, slastičarnice,…

Kroz mjeru C podupiru se postojeći ugostiteljski objekti s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju neko od važećih rješenja iz skupine Restorani – Restoran, Gostionica, Bistro ili Slastičarnica za ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga, a potporu će dobiti 148 prijavitelja u ukupnom iznosu od 1.198.500 eura.

Kroz mjeru D podupiru se ulaganja OPG-a – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i PG-a – poljoprivrednika u nova vinotočja ili kušaonice, te digitalizaciju i e-punionice na postojećem OPG-u ili PG-u koje ima rješenje za ugostiteljske usluge. Potporu kroz Mjeru D će dobiti 23 prijavitelja u ukupnom iznosu od 192.700 eura.

Kroz mjeru E podupiru se ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju postojećih plovnih objekata za izlete koji su registrirani sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma te postojećih plovila namijenjenih iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila). Potporu kroz Mjeru E će dobiti 8 prijavitelja u ukupnom iznosu od 95.100 eura.

Rezultate programa Konkurentnost turističkog gospodarstva 2024. možete pronaći na sljedećoj poveznici na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok