Stil,  Zdravlje i wellbeing

Muče vas alergije? Uz ovih pet savjeta, ublažite simptome na potpuno prirodan način

Proljeće za mnoge označava početak sezone dosadnih alergija. Ako ste među onima koji imaju problema s dolaskom toplijih dana, dobra je vijest da simptome alergije možete ublažiti i na prirodne načine, piše Health.

1. Odvlaživač zraka

Tijekom proljeća i ljeta možete koristiti odvlaživač zraka kako biste lakše kontrolirali simptome alergije. Pobrinite se da redovito čistite odvlaživač zraka otopinom octa i svakodnevno ga praznite.

Odvlaživači zraka uklanjaju vlagu iz zraka, sprječavajući rast plijesni ako je razina vlage niža od 30% do 50%. Ne zaboravite da biste mogli pogoršati simptome alergije ako ste alergični na tvari poput dlake kućnih ljubimaca ili peludi, a zrak je presuh. Nedostatak vlage u zraku može isušiti kožu i iritirati nosne prolaze.

2. Eterična ulja

Eterična ulja su koncentrirani biljni ekstrakti koji daju umirujuće okuse i mirise. Postoji nekoliko vrsta eteričnih ulja, a sva imaju različite učinke na tijelo.

Eukaliptus, na primjer, ima jaku aromu bora koja može pojačati udisanje pare. Ulje eukaliptusa može otvoriti vaše sinuse i nosne prolaze.

Druga eterična ulja koja mogu poboljšati simptome alergije uključuju tamjan, lavandu, ružmarin ili pak sandalovinu.

3. Bilje i dodaci prehrani

Istraživanja su pokazala da određene biljke i dodaci prehrani pomažu u ublažavanju simptoma alergije.

Bromelain: Ovaj enzim koji se nalazi u ananasu može smanjiti oticanje i poboljšati disanje.

Đumbir: razmislite o pijenju toplih biljnih čajeva koji sadrže đumbir za ublažavanje alergija. Ova biljka može pomoći u ublažavanju upale.

4. Tuširanje

Vrući tuš s parom može privremeno umiriti vaše sinuse i očistiti začepljene nosne prolaze. Brzo ispiranje nakon boravka na otvorenom pomaže ukloniti alergene s kože i kose. Tuširanje sprječava širenje peludi na odjeću, namještaj, jastučnice i druge površine.

5. Inhalacija

Istraživanje je pokazalo da udisanje pare pomaže otvoriti nosne prolaze i ublažava curenje iz nosa, bol u licu i kihanje.

U zdjelu ili drugu posudu ulijte kipuću vodu. Prekrijte glavu ručnikom te duboko udišite kroz nos pet do deset minuta.

Kako se zaštititi od alergija?

Promjenom načina života možete spriječiti i smanjiti simptome alergije koliko god je to moguće.

Izbjegavajte zadatke na otvorenom ako je suho, vruće ili vjetrovito. Redovito čistite svoj dom, osiguravajući da se ne nakuplja prašina ili plijesan.

Riješite se tepiha i tkanina ili tapeciranog namještaja. Instalirajte klima uređaj i filtere peći.

Držite svoje ljubimce u odvojenim prostorijama od onih u kojima jedete i spavate. Odlučite se za ovlaživač zraka kako biste održali zrak u svom domu vlažnim ako ste alergični na dlaku kućnih ljubimaca ili pelud.

Koristite odvlaživač zraka za smanjenje razine vlage u vašem domu ako ste alergični na grinje ili plijesan.