Po Hrvatskoj,  Putovanja

Novi zanimljiv projekt: Najznačajnije Zagorce od sada možete upoznati kroz napredne tehnologije

TZ Biser Zagorja i Brojka Kreativnih Produkcija osmislili su i napravili zanimljiv projekt, gdje kroz napredne tehnologije možete upoznati neke od najznačajijih Zagorca. U srcu Zagorja, točnije na području Tuhlja odnosno Tuheljskih Toplica, Klanjca i Velikog Trgovišća, oživiljena je prošlost kroz multimedijski projekt Turističke zajednice Biser Zagorja nazvan “Zagorske priče”.

Projekt predstavlja spoj novih tehnologija, edukaciju i turističke atraktivnosti, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo otkrivanja života i djela tri važne ličnosti povezane sa područjem Biser Zagorja: Antuna Mihanovića, Antuna Augustinčića i dr.Franja Tuđmana.

Zahvaljujući QR kodovima postavljenim na interpretacijskim tablama na tri spomenute lokacije, posjetitelji imaju pristup bogatom multimedijskom sadržaju koji istražuje živote i naslijeđe ovih Zagoraca.

Animirane biografije, manje poznate anegdote iz njihovih života te proširena stvarnost (AR) na interpretacijskim pločama samo su neki od sadržaja koji će posjetitelje fascinirati i educirati. Posebnost ovog projekta je da korisnici mogu pristupiti AR sadržaju iz web preglednika, bez da instaliraju posebnu aplikaciju na svoj mobitel.

“Napredne tehnologije omogućile su nam da posjetiteljima na zabavan i lako probavljiv način predstavimo neke od najbitnijih osoba iz zagorske prošlosti s ovog područja. Zabavne i informativne animacije o životu Antuna Mihanovića, dr. Franje Tuđmana i Antuna Augustinčića sigurno će biti lakše zapamćene nego suhoparni tekstovi u školskim udžbenicima ili enciklopedijama. To se posebno odnosi na mlađe generacije naviknute na nove tehnologije i dinamične sadržaje”, istaknula je Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice TZ Biser Zagorja.

Uz autentičan glas poznatog zagorskog glumca i pjevača Adalberta Turnera Jucija posjetitelji lokacija mogu poslušati zanimljive i informativne priče kao i poslušati “Lijepu našu” i Zagorsku AR “popevku” u originalnoj izvedbi.

U planu je proširivanje

Za provedbu projekta i osmišljavanje interaktivnih sadržaja pozvana je Brojka kreativnih produkcija iz Zagreba koja već dugi niz godina uspješno realizira ovakvu vrstu projekata.

“Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka, a multimedijski sadržaji su se pokazali idealnim za predstavljanje priča iz povijesti i jednostavnog pokazivanja šire slike o nekoj osobi. Sve što vam je potrebno je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas posjeduju gotovo svi”, kaže Kristijan Kaurić, kreativni direktor Brojke.

Priče o Mihanoviću, Tuđmanu i Augustinčiću samo su jedan segment šireg projekta Turističke zajednice Biser Zagorja usmjerenog na promociju kulturne baštine i turističkih atrakcija ovog kraja – Hrvatskog zagorja koji je počeo postavljanjem interpretacijskih tabli i audio klupa na više lokacije – u Tuheljskim Toplicama, Klanjcu, Velikom Trgovišću i Velikoj Erpenji.

Direktorica turističke zajednice naglašava da je ovo tek početak te da imaju u planu predstaviti još neke osobe s tog područja, a zatim je u planu i udruživanje s okolnim Turističkim zajednicama s područja Zagorja gdje bi se predstavio puno veći broj važnih Zagorki i Zagoraca.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok