Automobiliona

Stiže nam redizajn SEAT Leona: U fokusu novi motori i poboljšana unutrašnjost

Španjolska marka Seat najavila je tehnička i tehnološka poboljšanja svog popularnog modela Leon. Naime, Seat Leon dobiva nove motore – uključujući novi 1.5 TSI motor kao i novu generaciju eHybrid plug-in hibridnih motora – a obuhvaćena je i poboljšana digitalizaciju u cockpitu za verzije s 5 vrata i Sportstourer.

“Seat Leon ostaje temeljem strategije marke, utirući put uspjeha i prihvaćajući nove tehnologije”, rekao je Wayne Griffiths, izvršni direktor marke SEAT.

Seat Leon ostaje ključni stup u strategiji marke. Dostupan je uz čitav niz pogonskih sklopova, uključujući četiri različite tehnologije: TSI (benzin), eTSI (blagi hibrid), TDI (dizel) i eHybrid motore (plug-in hibrid).

Ukupno postoji sedam različitih opcija pogonskih sklopova u rasponu od 115 KS (85 kW) do 204 KS (150 kW). Sada je ekskluzivno dostupan i uz 4-cilindrične motore: bilo 1.5 TSI (benzin, blagi hibrid ili plug-in hibrid) ili 2.0 TDI (dizel).

Početna verzija za model SEAT Leon novi je 1.5 TSI motor (ranije: 1.0 TSI), koji razvija snagu od 115 KS/85 kW (+5 KS/4 kW) i okretni moment od 220 Nm (+20 Nm), a povezan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Emisije CO2 iznose 120 – 132 g/km dok troši 5,3 – 5,8 litara benzina na 100 km u skladu sa službenim WLTP ciklusom vožnje.

Također je dostupan uz dvije blage hibridne verzije (eTSI): 1.5 litreni 115 KS (85 kW) i 150 KS (110 kW), isključivo u kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Povezuje 48 V blagu hibridnu tehnologiju s motorom na izgaranje, što ne samo da je plus u pogledu učinkovitosti elektrifikacije nego i u pogledu komfora vožnje.

U proizvodnju kreće ovog mjeseca

Konačno, za model SEAT Leon sada je dostupna nova generacija eHybrid motora (plug-in hibrid) koji razvijaju snagu od 204 KS (150 kW)/350 Nm. Kombinira 1,5-litreni TSI 150 KS (110 kW) benzinski motor, 115 KS (85 kW) elektromotor i 19,7 kWh litij-ionsku bateriju. Kombinacija omogućuje da SEAT Leon isporučuje ekološki osviješteno uzbuđenje vožnje i čisto električni doseg veći od 100 km. A kad je potrebno napuniti bateriju, vozači to mogu učiniti s do 50 kW na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom ili s 11 kW kod kuće na wallboxu s izmjeničnom strujom.

Unutrašnjost modela SEAT Leon preusmjerava digitalizaciju s novim i poboljšanim sučeljem čovjek-stroj (HMI), implementiranim u digitalni cockpit (10,25”) iza upravljača, kao i u veći 10,4” serijski infotainment sustav (prethodno: 8, 25”) ili opcijski infotainment sustav od 12,9”, oba s retro osvijetljenim klizačem. Model SEAT Leon dobio je i tehnološka poboljšanja svog vanjskog dizajna uz nova opcijska matrix LED glavna svjetla koja su po prvi put dostupna u hatchback modelu marke SEAT.

SEAT Leon sada nudi bežično brzo punjenje pametnih telefona snage do 15 W s tehnologijom hlađenja. Auto je dizajniran, razvijen i proizveden u Barceloni u pogonu marke u Martorellu, a u proizvodnju kreće ovoga mjeseca.