Izdvojeno,  Po svijetu,  Putovanja

Ako putujete autom u Austriju, trebat će vam vinjeta: Evo gdje ju najlakše možete kupiti

Austrija, zemlja jezera, planina i predivne prirode, česta je destinacija naših građana. Ta je zemlja posebice popularna zimi, kada mnogi odlaze na skijanje na neka od najpopularnijih austrijskih skijališta.

S obzirom da nam je geografski dosta blizu, Austrija je zgodna ako na putovanje idete automobilom. Ako putujete osobnim automobilom, ne zaboravite da vam je za putovanje Austrijom, baš kao i za putovanje Slovenijom, potrebna vinjeta.

Gdje kupiti vinjetu za Austriju?

Vinjetu u obliku naljepnice možete kupiti na preko 6000 prodajnih mjesta u Austriji, ali i u zemljama u okruženju.

Ako pak kupujete digitalnu vinjetu, ona je dostupna na stranicama austrijske tvrtke koja je zadužena za autoceste, ASFiNAG. Osim vinjeta, na njihovim se stranicama može kupiti i digitalna cestarina. Naime, na pojedinim dionicama u Austriji unatoč vinjeti treba se platiti cestarina, odnosno tunelarina.

Koje vrste vinjeta postoje?

Austrijska vinjeta može se kupiti kao klasična naljepnica, a možete ju kupiti i u digitalnom obliku. U slučaju da vinjetu uzimate u digitalnom obliku, tada nećete dobiti fizički nikakvu naljepnicu već je vinjeta vezana uz vaše registarske oznake.

Koliko dana traje austrijska vinjeta?

Postoje četiri vrste vinjeta, ovisno o vremenskom periodu trajanja. Uzimate li vinjetu u obliku naljepnice, dostupne su 10-dnevne, 2-mjesečne i godišnje vinjete, dok je digitalno moguće kupiti i jednodnevnu vinjetu.

Koliko iznosi cijena austrijske vinjete?

Jednodnevnu vinjetu za Austriju platit ćete 8,60 eura, dok ćete za vinjetu koja traje 10 dana trebati izdvojiti 11,50 eura. Austrijanci nude i vinjete koje traju dva mjeseca po cijeni od 28,90 eura, dok ćete godišnju vinjetu za Austriju platiti 96,40 eura.

Koje su kazne za vožnju bez vinjete?

Ako vas uhvate na autocestama ili brzim cestama bez valjane vinjete, kazna za osobne automobile iznosi 120 eura, dok će motociklisti platiti kaznu od 65 eura. Ukoliko nemate novaca i ne možete odmah platiti kaznu, čeka vas prijava i kazna koja se penje na ukupno 300 eura.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok