Hrana,  Iće i piće

Tek su je napravili, a već je postala šampion: Predstavljena istarska kobasica s orahom

Histris je među svojim proizvodima predstavio zanimljiv novitet koji sjajno sljubljuje dva divna okusa – istarsku kobasicu s orasima! Ideja za ovu neobičnu kombinaciju rodila se zimus.

“Ideja je sazrijevala tijekom zimskih mjeseci. To smo vrijeme iskoristili za usavršavanje kobasice. U kombinaciji s mesom, orah sa svojom jačinom istarsku kobasicu čini potpunijim mozaikom okusa Mediterana. Slatkoćom i gorčinom orah meso čini još ukusnijim – odličan uvod u ostala jela nekog obroka”, istaknuo je Dalibor Matišić, direktor proizvodnje u Histrisu iz Sv. Petra u Šumi.

Hrana rimskih bogova i engleskih kraljeva

Nekoć davno, orah je bio hrana rimskih bogova, kasnije engleskih kraljeva, a danas slovi kao lijek. I u Istri orah ima povijest. Njime su generacije tratile vrijeme za dugih zimskih večeri: sjedilo bi se uz ognjište i čistilo orašasti plod od ljuske. Orah je bio užitak istarskom čovjeku dok je usmenom predajom educirao nove naraštaje, plašio ih tajanstvenim silama i nadnaravnim bićima za koja se vjerovalo da se okupljaju baš ispod krošnje oraha. I danas je orah neizostavna ponuda stola svake istarske konobe, lišijere, kuhinje: njime se časte istančana nepca i ispiru ga vrhunska vina.

FOTO: Histris

“U prošlosti se jeo s kruhom, sada je dodatak nove Histrisove kobasice. Uvođenje oraha u naš proizvodni pogon logičan je slijed branda Histris izraslog iz istarske tradicije jer su Istrijani oduvijek vezani uz ovaj plod – bilo to pod njegovom krošnjom u polju ili sa samim plodom na stolu”, naglasila je Jasminka Benazić, direktorica marketinga Histrisa.

Orah je jedno od najstarijih voćnih stabala poznata čovjeku. Slovi kao “multitalent u kuhinji” jer gotovo da nema namirnice s kojom se ne može sljubiti. Poslovica kaže: “U kameno doba, dok je čovjek jeo žirove, bogovi su jeli orahe!”

Šampion u kategoriji specifičnih kobasica

Ova domaća supernamirnica sadrži puno zdrave masnoće, a oprečno tome može nas učiniti vitkijima! Orah je, naime, bioučinkovit: izvor je masnih kiselina omega 3 za koje je potvrđeno da snižavaju kolesterol, a iz Histrisa se nadaju da će kobasica s orasima steći simpatije kod populacije koja pridaje posebnu pažnju zdravom i vitkom tijelu.

Inače, na Danu hrvatskih kobasica i salama 2024. održanom u Sv. Petru u Šumi Histrisov novitet osvojio je titulu šampiona u kategoriji specifičnih kobasica.