Automobiliona,  Izdvojeno

Ovo je nova Kia Soretno: Prodaja u Hrvatskoj kreće uskoro, a poznate su i cijene

Kia je na domaćem tržištu predstavila novo izdanje svog modela Sorento. Ovaj poznati SUV dobio je osvježen dizajn koji uključuje nove boje, opremljen je održivim materijalima te je unaprijeđeno korisničko iskustvo u automobilu. Dolazi sa pet, šest i sedam sjedala, a na domaćem tržištu moći će se kupiti s pet ili sedam sjedala.

Dizajnerske promjene uočljive su odmah na prvu, a novi dizajn Sorentu daje upečatljiv izgled koji utjelovljuje Kijinu filozofiju dizajna Opposites United.
Futuristička karoserija u kombinaciji s okomitim prednjim svjetlima i dnevnim svjetlima u obliku zvjezdane karte naglašavaju progresivan i visokotehnološki imidž, kao i novi dizajn rešetke hladnjaka s 3D mrežastim uzorkom.

FOTO: Ines Jelušić

Zajedno ta okomita geometrija prednjih i stražnjih svjetala (koja su osvježena dijagonalnim LED diodama), stvaraju vizualni sklad i naglašavaju sposoban i čvrst izgled SUV-a.

Ovaj SUV D segmenta u Europu dolazi u 10 vanjskih boja, a od toga su tri nove: Volcanic Sand, Interstellar Grey (poznata iz modela EV6), i Cityscape Green (poznata iz modela Niro). Ostalih sedam boja – Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Silky Silver, Gravity Blue, Steel Gray i Mineral
Blue – poznate su iz ponude već od ranije.

Komfor i dodatne pogodnosti

Unutrašnjost modela jako je prostrana, a iz Kije kažu da panoramske dimenzije Kia Sorenta daju osjećaj “beskrajne širine”. Uz prostranost, u Sorentu su važne stavke i komfor i dodatne pogodnosti zahvaljujući novim prednjim sjedalima za opuštanje, vozačevom Ergo sjedalu s lumbalnom potporom tipa zračnih ćelija i električno podesivom potporom za podupiranje. Sjedala imaju i funkciju memorije. osim što vozači mogu podesiti sjedala, podesiti se može i volan. On je napravljen od umjetne kože, može se grijati zimi, a dostupan je i s opcijom nagiba i teleskopskog elektroničkog podešavanja, prilagođavajući njegov položaj gore, dolje, bliže ili dalje.

FOTO: Ines Jelušić

Nova Kia Sorento može se pohvaliti brojnim održivim rješenjima koja su integrirana u automobil, pa primjerice Kia uvodi umjetnu kožu i recikliranu plastiku (PET) na Sorento sjedala s novom razinom opreme u Sage Green boji.

Kijina nova strategija boje, materijala i završne obrade nalazi se na granici između održivog i vrhunskog. Na primjer, dizajneri su upotrijebili PET tkaninu za višekratnu upotrebu u interijeru kako bi nastojali ustrajati u uravnoteženom odnosu s prirodom.

Uz boju zelene kadulje (Sage Green), dvije nove dodatne razine opreme daju kupcima u Europi veću slobodu izbora. To uključuje crnu kožu s novim probušenim uzorkom i crnu Nappa kožu s novim prošivanjem i sivim obrubom.

Auto je opremljen najnovijom tehnologijom za povećanje sigurnosti, pouzdanosti i udobnosti. Tijekom vožnje, vozačima su na raspolaganju 12,3-inčni zaslon s multimedijom osjetljiv na dodir, kao i 12,3-inčni vozačev displej. Uz to, osnovne se informacije za vrijeme vožnje mogu pratiti i na 10-inčnom head-up zaslonu.

FOTO: Ines Jelušić

Tri verzije pogona

Novi Sorento uključuje bežični punjač za telefon, šest USB-C priključaka za punjenje (dva po redu) i Bose premium zvučni sustav. Novost u ovom modelu su Highway Drive Assist 2.0 s Lane Change Assist i Surround View Monitor (SVM) s funkcijom 3D prikaza. Nadograđeni su u neki sigurnosni sustavi poznati od ranije.

Auto dolazi s izborom dizelskih, hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova. Sorento Plug-in Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 13,8 kWh uparenim s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa (6AT). Standardno dolazi s pogonom na 4 kotača.

U međuvremenu, Sorento Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 1,49 kWh, također uparen sa 6AT i dostupan s 2WD ili 4WD. Uz to, 2.2 dizel motor dolazi u kombinaciji s osmostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (8DCT) i dostupan je s 2WD ili 4WD.

FOTO: Ines Jelušić

Prodaja novog Sorenta u Hrvatskoj kreće 16. svibnja, a cijena auta starta od 62.199 eura. Sorento dolazi s Kijinim sedmogodišnjim jamstvom do 150.000 prijeđenih kilometara odnosno prve tri godine bez ograničenja kilometraže.