Izdvojeno,  Stil,  Svaštara

Europa danas slavi: Jeste li znali ovih pet zanimljivih činjenica o našem kontinentu?

Europa danas slavi svoj dan! Naime, danas obilježavamo Dan Europe, kao spomendan na 9. svibnja 1950. godine kada je Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

Taj prijedlog, koji je danas poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Povodom današnjeg slavlja, u nastavku donosimo pet zanimljivih činjenica o našem kontinentu

1. Europa ima više mjesta svjetske baštine UNESCO-a nego bilo koji drugi kontinent

Europa je dom bogate kulture i povijesti, pa ne iznenađuje da ima najviše mjesta svjetske baštine UNESCO-a od bilo kojeg kontinenta, piše travel Raro. S kultnim znamenitostima poput Bazilike svetog Petra u Vatikanu, drevne grčke Akropole i engleskog Stonehengea koji privlače milijune posjetitelja godišnje, bogato nasljeđe ovog područja ostavilo je traga na našem svijetu.

2. Europa je dom najmanje zemlje na svijetu

Vatikan je najmanja država na svijetu, površine samo 49 hektara. Svoju autonomiju Vatikan je dpbio 1929. Lateranskim ugovorom, čime je postalo potpuno suverena država. Osim što je najmanja država u Europi, Vatikan je i najmanje naseljen, s manje od tisuću stalnih stanovnika.

3. Prženi krumpirići su izmišljeni u Belgiji

Poznati kao pomfrit, kultni prženi krumpirići zapravo su belgijska delicija. Iako mnogi pretpostavljaju da potječe iz Francuske, pomfrit su prvi napravili Belgijci prije više od dva stoljeća.

4. Čak 64% svjetskog vina potječe iz Europe

Ako ste ljubitelj vina, Europa bi trebala biti na vrhu vaše liste. Impresivnih 64% ukupnog vina potječe s kontinenta, a Francuska, Španjolska i Italija zauzimaju prva mjesta kao vodeći proizvođači.

5. Europa je dom najvećeg muzeja na svijetu

Europa je poznata po zanimljivim muzejima, a dom je i najvećeg muzeja na svijetu – muzeja Louvre. Smješten u Parizu, Louvre privlači milijune posjetitelja svake godine, koji se dolaze diviti nekima od najcjenjenijih svjetskih umjetničkih djela, uključujući slavnu Mona Lisu. Louvre također čuva bogatstvo arheoloških predmeta i antikviteta koji obuhvaćaju nekoliko različitih razdoblja i civilizacija. Muzej ima preko 380.000. izloženih predmeta i 35.000 m² ispunjenih galerijama i izložbama.