Automobiliona

Volkswagen predstavio novu generaciju legendarnog kampera California: Pogledajte kako izgleda

Njemački proizvođač automobila Volkswagen predstavio je novu generaciju legendarnog kampera California. Nova California temelji se na dugoj verziji modernog modela Multivan, a ono što je važno za novu generaciju jest da je ona prostranija, pametnija, sofisticiranija, svestranija i održivija.

Po prvi put u povijesti, sva vozila modela California bit će serijski opremljena s dvojim kliznim vratima i time omogućiti još raznovrsniju upotrebu. Dodatno će u novom modelu California biti predstavljen plug-in hibridni sustav pogona na sve kotače. Time se kamper privremeno pretvara u električno vozilo, što istovremeno omogućuje velike ukupne dosege.

Dostupna u pet verzija

Nova California bit će dostupna u verzijama Beach, Beach Tour, Beach Camper (s mini kuhinjom straga) te verzijama Coast i Ocean (svaka s kompletnom kuhinjom na strani vozača).

Sve verzije novog modela California opremljene su podiznim krovom s prednjim prozorom i velikim prednjim otvorom te dva dodatna bočna prozora u mijehu krova (svi s mrežom protiv komaraca). Na putovanjima se obje strane vozila po prvi put mogu koristiti i kao otvorena terasa. Opcijska se tenda sada može naručiti za lijevu ili desnu stranu za zaštitu od kiše ili sunca.

Novitet su i pojedinačna sjedala umjesto stražnje klupe koja se mogu ukloniti (svako teži 24 kg), a posljednje, ali ne manje važno, jest da su svi novi modeli California od verzije Beach Tour naviše opremljeni potpuno novom upravljačkom jedinicom kampera u C-stupu na suvozačevoj strani. Svim se
funkcijama kampera može upravljati i provjeravati ih putem zaslona.

Alternativno, funkcijama se također može upravljati pomoću odgovarajuće aplikacije u vozilu u infotainment sustavu i aplikacije California na smartphoneu.

Veći od prethodnika

Kamper je dugačak 5.173 mm (prethodni model: 4.904 mm), a širina bez vanjskih retrovizora iznosi 1.941 mm (prethodni model: 1.904 mm). S 1.990 mm sa spuštenim krovom, visina je identična onoj prethodnog modela, što znači da je ponovno prikladan za parkirne garaže na više katova.

Međuosovinski razmak iznosi 3.124 mm te osigurava još više prostora u vozilu u odnosu na prethodni model. Sa zatvorenim krovom, visina interijera iznosi 1.297 mm, a kada je podizni krov otvoren, ona se povećava na 2.108 mm.

Novi model California pokreću tri različita sustava koji se mogu kombinirati sa svim paketima opreme i svi su upareni s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Tako California dolazi u dizelskoj verziji sa 150 KS, s benzinskim motorom i 204 KS, ali i kao plug-in hibrid s 245 KS.

Pretprodaja novog modela California u Hrvatskoj započet će nakon ljeta 2024., a tada će biti poznate i cijene. Prve isporuke uslijedit će krajem godine.

Kako izgleda novi kamper California, pogledajte u nastavku.