Vijesti

Veliko priznanje: Muzej Međimurja u velikom finalu među najboljim muzejima u Europi

U portugalskom Portimãu održana je završnica izbora za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima, nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA).

Nagradu dodijeljuje Europski muzejski forum, a Muzej Međimurja Čakovec kao jedini predstavnik Hrvatske tako se našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja. Iako je pobjeda ovaj put izmakla “za dlaku”, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove – čuvara međimurskog kulturno-povijesnog blaga i temelja identiteta.

FOTO: Međimurska županija

Kruna ideje, vizije i realizacije

“Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez jer na vrlo kvalitetan način obogaćujemo turističku ponudu, predstavljamo naše nematerijalno kulturno blago i gradimo put prepoznatljivosti i van Hrvatske. Nastavljamo s aktivnom promocijom naših vrijednosti kroz niz ideja i planova koje imamo za naredno razdoblje”, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi prisustvovali su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

FOTO: Međimurska županija

“Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja”, poručila je iz Portugala ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok