Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Sljemenskom žičarom od danas se možete voziti besplatno: Imamo detalje kako do karata

Od danas se besplatno može žičarom na Sljeme! Naime, Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem nedavno je donio odluku o besplatnom prijevozu žičarom za građane Zagreba, a donesena je i odluka o pojeftinjenju karata za posjetitelje koji nisu iz Zagreba.

Sljeme, mnogima omiljena vikend destinacija za izlet, tako će ubuduće biti još dostupnije za građane, a dobra je vijest što će ovo mjesto u budućnosti imati još zanimljivih sadržaja koji će privlačiti posjetitelje.

Tko ima pravo na besplatan prijevoz žičarom Sljeme?

Pravo na besplatan prijevoz žičarom imaju sve osobe koje imaju prebivalište ili boravište u Gradu Zagrebu.

Da biste ostvarili svoje pravo, imate dvije mogućnosti. Prva mogućnost je preuzimanje kupona za besplatan prijevoz žičarom na postojeću pretplatnu kartu ili mobilnu aplikaciju MojZET u kojoj je otvoren korisnički račun i formirana virtualna Pretplatna karta s fotografijom korisnika.

Ako želite na taj način doći do besplatnog kupona, potrebno je doći na neko od prodajnih mjesta ZET-a s Pretplatnom kartom ili prethodno preuzetom mobilnom aplikacijom MojZET, a u kojoj je otvoren korisnički račun i formirana virtualna Pretplatna karta s fotografijom korisnika.

Na prodajnom mjestu, uz predočenje važećeg identifikacijskog dokumenta, kao dokaza prebivališta ili boravišta u Zagrebu, dodijelit će se na postojeću Pretplatnu kartu korisnika odgovarajući kupon.

Druga mogućnost je preuzimanje besplatne karte uoči vožnje na blagajnama žičare, uz predočenje važećeg identifikacijskog dokumenta kao dokaza prebivališta ili boravišta u Gradu Zagrebu.

Kupon vrijedi jednu godinu od datuma njegovog preuzimanja.

FOTO: ZET

Cijena karata za žičaru Sljeme

Osim besplatnih karata za Zagrepčane, odlukom Grada Zagreba u primjeni je i novi cjenik kojim će osobama koje nemaju prebivalište ili boravište u Zagrebu biti omogućeno povoljnije korištenje žičare.

Cijena jednosmjerne karte za odrasle osobe iznosit će 6 eura, dok će cijena povratne karte biti 10 eura. Djeca mlađa od 15 godina, kao i osobe s invaliditetom, za jednosmjernu kartu plaćat će 2 eura, a za povratnu 3 eura.

Također, pojeftinjuju i biciklističke karte. Cijena karte za prijevoz bicikla iznosit će 2,50 eura za sve korisnike, bez obzira na mjesto prebivališta ili boravišta.

Cijena dnevne biciklističke karte za stanovnike Zagreba bit će povoljnija i iznosit će 9 eura, dok će ostali za ovu vrstu karte morati izdvojiti 24 eura. Godišnju biciklističku kartu Zagrepčani će plaćati 110 eura, a ostali korisnici 290 eura.

Novo radno vrijeme žičare Sljeme

Od danas je u primjeni i novo radno vrijeme žičare. Radnim danima, žičara će prevoziti putnike od 10 do 19 sati, a tijekom vikenda i praznicima od 9 do 19 sati. Zadnji polazak s Donje postaje bit će u 18.30 sati.

Prodavaonice karata na Donjoj postaji otvorene su radnim danima od 9.30 do 18.30 sati, a na Gornjoj postaji od 10 do 19 sati. Vikendima i praznicima prodavaonice karata na Donjoj postaji rade od 8.30 do 18.30 sati, dok je radno vrijeme blagajni na Gornjoj postaji od 9 do 19 sati, navode na stranicama ZET-a.

Koliko košta parking kod žičare?

Radno vrijeme podzemne garaže u sklopu donje postaje je radnim danima od 9.30 do 20.30, a vikendima i praznicima od 8.30 do 20.30 sati (ulaz automobila moguć je do 18.30 sati).

Cijena parkiranja iznosi 0,80 € po satu, a plaćanje parkinga moguće je samo bankovnim karticama na automatima za naplatu parkinga.