EKO priče

Hvalevrijedna akcija: U Nacionalnom parku Krka podijeljeno tisuću sadnica lovora i lavande

Nacionalni park “Krka” i ove se godine pridružio europskoj akciji “Rastemo zajedno”, u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno tisuću sadnica lavande i lovora. Dio je to zajedničkih nastojanja u ostvarenju cilja sadnje tri milijarde stabala koja će do 2030. zazeleniti Stari kontinent. Sadnja autohtonih biljaka u lokalnom okruženju izravno utječe na ublažavanje klimatskih promjena i pridonosi obnovi bioraznolikosti i očuvanju ekosustava.

FOTO: NP Krka

“Stoljećima su stabla bila i prirodni način hlađenja. Naši stari sadili su ih u poljima i dvorištima, da daju hlad i da se pod njima može predahnuti od naporna rada. Čini se da je današnji čovjek zaboravio da je, unatoč svoj tehnologiji, upravo stablo najjednostavniji alat za očuvanje održiva životna prostora”, kazala je ravnateljica JU “NP Krka” Nella Slavica i dodala: “Drveće poboljšava kvalitetu zraka, pomaže u pročišćavanju voda i smanjenju temperature. Zato hvala svima onima koji su preuzeli sadnice i time doprinijeli ozelenjivanju našeg zavičaja i smanjenju klimatskih promjena, što je naša zajednička zadaća.”

FOTO: NP Krka

Šume zauzimaju oko 44% površine

Šume u Hrvatskoj zauzimaju oko 44 % njezine kopnene površine. Sadnjom stabala promoviraju se značaj zelene infrastrukture i rješenja temeljena na prirodi kao alat za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena s ciljem stvaranja otpornih i održivih gradova budućnosti.

“Ulaganje u zaštitu šumskih ekosustava i promicanje zelene infrastrukture u gradovima ključni su za održivi razvoj Hrvatske. Naša vizija je stvaranje uravnoteženog okoliša koji omogućuje prosperitet zajednice uz istovremeno čuvanje prirodnih resursa za buduće generacije. U Hrvatskoj kroz inicijativu sadnje milijun stabala godišnje do 2030. dajemo konkretan doprinos jačanju otpornosti na klimatske promjene, očuvanju bioraznolikosti i poboljšanju kvalitete života građana”, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i dodao: “Ova akcija nije samo ulaganje u prirodu, već i u našu budućnost kroz uvijek izvrsnu suradnju s, prije svega, zaštićenim područjima, ali i lokalnim zajednicama, organizacijama civilnog društva i svim građanima koji žele doprinijeti očuvanju okoliša i izgradnji održivijeg društva.”

FOTO: NP Krka

Gosti posjetili zanimljive lokalitete

U sklopu posjeta ministar Damir Habijan i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u pratnji ravnateljice Javne ustanove “Nacionalni park Krka“ Nelle Slavice obišli su i lokalitete na srednjem i gornjem toku rijeke Krke.

FOTO: NP Krka

Pogledali su najprije kako teku radovi na uređenju parkirališta iznad Oziđane pećine, koje će rasteretiti ulaz Roški slap, a onda se uputili autobusnom linijom na relaciji Laškovica – Oziđana pećina – Stinice, koja omogućava brži i jednostavniji protok posjetitelja na srednjem toku i povratak na polazišnu točku svima onima koji se odluče na šetnju 8,5 km dugom poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jednom od najljepših u Hrvatskoj.

FOTO: NP Krka

Uvaženi gosti posjetili su i arheološki biser NP “Krka”, rimski vojni logor Burnum, i Arheološku i Prirodoslovnu zbirku u sklopu Eko kampusa “Krka” u Puljanima, interpretacijsko-edukacijskog centra koji je kruna dugogodišnjeg rada na valorizaciji gornjeg toka rijeke Krke.

FOTO: NP Krka
Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok