Automobiliona

Ovo je novi Renault Symbioz, obiteljski automobil koji oduševljava količinom prostora

Francuski proizvođač automobila Renault danas je službeno predstavio svoj novi model Symbioz, koji se ponosno pridružuje liniji “vozila za život”. Ovaj model dolazi gotovo 60 godina nakon predstavljanja modela Renault 16 modernog, prostranog i funkcionalnog dizajna te 40 godina nakon revolucionarnog modela Espace, prilagodljivog vozila koje je moglo prevoziti sedam osoba iako je mjerilo tek 4,25 m dužine.

Kako kažu iz Renaulta, Symbioz je svestrano vozilo s najboljim tehnologijama C-segmenta koje Renault nudi, kompaktno i spremno odgovoriti na sve vaše potrebe.

Prtljažnik i putnički prostor Symbioza mogu se prilagođavati svim potrebama obitelji, korisne tehnologije donose dodanu vrijednost, dok su kompaktne dimenzije idealne i za gradsku vožnju te ga sve to čini još jednim primjerom svestranog “vozila za život” koje odražava svoje doba. Symbioz krasi novi dizajnerski potpis marke Renault, a nastavlja se na nedavno predstavljene modele Scénic E-Tech electric i novi Captur.

Zahvaljujući spoju onog najboljeg iz Renaultovih vozila C-segmenta kad je riječ o modularnom dizajnu, povezivosti i učinkovitosti, kao i stručnosti i inteligentnim rješenjima, Symbioz ispunjava najviše standarde za udobnost u vozilu na kratkim i dugim putovanjima.

Pozicioniran je između modela Captur i Austral te marki Renault omogućuje snažniju prisutnost na osnovnoj razini C-segmenta. Novi model dug je samo 4,41 m te se pridružuje ponudi E-Tech hibridnih modela koja već uključuje modele Mégane Conquest (4,57 m) i Austral (4,51 m) i proširuje ponudu E-Tech električnih modela u kojoj su već prisutni Mégane i Scénic E-Tech electric.

Izdašna zapremnina prtljažnika

Opremljen je multimedijskim sustavom OpenR Link s ugrađenim Google uslugama, kao i zatamnjenim panoramskim krovom Solarbay. Inačica Iconic isporučuje se s 29 sustava za pomoć u vožnji nove generacije koji jamče optimalnu sigurnost i udobnost u vožnji.

Obujam prtljažnika mu je do 624 litre, što je izuzetno izdašno za automobil ovih dimenzija, a ima i modularni raspored s kliznom stražnjom klupom koja se preklapa u ravnu podnicu stavljaju Symbioz uz bok najboljima u klasi.

Istovremeno je pak kompaktan i okretan – dizajniran za gradsku vožnju i obiteljski život, Symbioz je savršeno svestran.

Isklesane linije, u skladu s novim dizajnerskim izričajem marke Renault, vidljive na prednjem i stražnjem kraju modela Symbioz uokviruju glatke i jednostavne linije bočnih stranica. Na čistim linijama prednjih i stražnjih stranica prelama se svjetlost formirajući tako oblike koji pridonose dojmu profinjenosti.

Novi logotip marke Renault prisutan je u raznim oblicima. Cijeli logotip nalazi se u središtu rešetke motora, na svjetlosnom potpisu okomito je podijeljen na dva dijela, a na masci hladnjaka pretvoren je u grafički uzorak.

Stražnji kraj krase isklesane, izdašne i dinamične linije koje u svakom trenutku reflektiraju zrake svjetlosti. Zbog dizajna svjetla automobil se čini širim i izuzetno je vizualno upečatljiv, a opet može kliziti uskim prolazima.

Symbioz je dostupan u sedam boja, uključujući novu živahnu plavu boju Mercury. Kultna crvena Flame dostupna je besplatno, a povrh toga se nudi još i pet drugih boja: bijela Pearl, siva Oyster, crna Starry, siva Gunmetal i plava Iron.

Symbioz je dimenzijama 4,41 m dužine i 1,79 m širine kompaktniji od većine vozila C-segmenta i jamči okretne performanse bez kompromisa u pogledu prostora u unutrašnjosti ili utovarnog kapaciteta, što je jedna od njegovih glavnih prednosti.

Stražnja klupa dizajnirana je tako da se može pomaknuti 16 cm i stvoriti prostor za koljena od 221 mm za putnike u stražnjem dijelu, a u toj konfiguraciji još uvijek ima obujam prtljažnika od 492 litre. Kad na stražnjim sjedalima ne sjede odrasle osobe, klizna stražnja klupa može se pomaknuti prema naprijed kako bi se obujam prtljažnika povećao na 642 litre. Kad su, pak, stražnja sjedala posve preklopljena (omjer 60:40), obujam iznosi do 1582 litre.

Raspolaže i s 24,7 litara prostora za pohranu raspoređenog po unutrašnjosti, uključujući i pretinac za rukavice obujma 7 litara.

Opcijski je dostupan i Hi-Fi audiosustav Harman Kardon s devet zvučnika (dva visokotonca i dva srednjotonca sprijeda i straga te jedan dubokotonac u prtljažniku). Ovaj sustav koji vas u potpunosti okružuje zvukom razvio je Jean-Michel Jarre, poznati umjetnik, skladatelj i autor, jedan od začetnika elektroničke glazbe koji gaji posebnu strast prema tehnologiji. Za prilagodbu ugođaja dostupno je pet programa: Studio, Podcast, Concert, Immersion i Club.

Pazi na vašu sigurnost

Program Human First, pokrenut 2023., još je jedna potvrda Renaultove predanosti razvoju naprednih tehnologija koje poboljšavaju sigurnost vozača i putnika, ali i drugih sudionika u prometu u čitavom svijetu. Kako bi se postigao taj važan cilj, Symbioz nudi najbolje sustave pasivne i aktivne sigurnosti. Inačica Iconic opremljena je sa šest zračnih jastuka i 29 sustava za pomoć u vožnji nove generacije. Među ostalim, tu su aktivna pomoć za vozača (autonomna vožnja druge razine) i inteligentna prilagodba brzine, kao neke od najnaprednijih značajki u segmentu.

Kako bi se pomoglo vozačima i smanjio rizik od nezgoda, Symbioz je opremljen sustavom Safety Coach, osmišljenim kako bi osvijestio vozače o njihovu stilu i praksama vožnje. Ocjenjuje stil vožnje na ljestvici od 0 do 100, pri čemu uzima u obzir brzinu, putanju i sigurnosni razmak) te pruža personalizirane savjete u pogledu vožnje i upotrebe sustavâ za pomoć u vožnji i iznosi prijedloge za poboljšanje.

Renault Symbioz opremljen je pogonskim sklopom E-Tech hybrid 145. Izuzetno je učinkovit i pristupačan za upotrebu te jamči udobnu i tihu električnu vožnju u gradskim sredinama, bez potrebe za punjenjem. Za tehnologiju punog hibrida E-Tech podneseno je više od 150 patenata. Iskorištavanjem stručnosti Renaulta iz svijeta Formule 1, posebno kad je riječ o prikupljanju i regeneraciji energije kočenja, ona osigurava dinamične i učinkovite performanse. Serijsko-paralelna hibridna arhitektura kombinira dva električna motora (glavni električni motor snage 36 kW i visokonaponski elektropokretač-generator snage 18 kW) s 1,6-litrenim četverocilindarskim benzinskim motorom snage 69 kW (94 KS), pametnim dog-clutch mjenjačem s više načina rada i baterijom od 1,2 kWh.

Symbioz se uvijek pokreće u električnom načinu rada i omogućuje vozačima da ostanu u posve električnom načinu rada do 80 % vremena u gradskoj vožnji, pri čemu se postiže ušteda od 40 % u odnosu na tradicionalni benzinski motor u istom ciklusu vožnje. Na autocesti, pogonski sklop omogućuje motoru s unutarnjim izgaranjem da izravno pokreće kotače, bez nepotrebne aktivacije električnih motora kao kod konvencionalnih hibridnih sustava. Ova Renaultova tehnologija omogućuje modelu Symbioz optimalnu potrošnju goriva na svim vrstama terena, a u ciklusu vožnje WLTP izračunana je potrošnja od 4,6 litara na 100 km.

Novi renaultov model Symbioz dolazi u razinama opreme Evolution, Techno, Iconic i Esprit Alpine. Kako izgleda novi Symbioz, pogledajte u nastavku.