Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Veliki prvomajski vodič: Donosimo mjesta gdje provesti Praznik rada i pojesti fini grah

U srijedu, 1. svibnja, obilježava se Međunarodni praznik rada. Mnogi će tog dana biti slobodni pa će se tradicionalno uputiti na prvomajski grah i događanja kojih će biti diljem zemlje. Parkovi i popularna izletišta bit će puni, roštiljat će se i veseliti, a bit će i onih organiziranih proslava po gradovima i općinama.

Da biste što lakše pronašli lokaciju gdje provesti Prvi maj, u nastavku donosimo vodič prvomajskih zbivanja u Hrvatskoj.

Đurđevac

Turistička zajednica grada Đurđevca na svojim je Facebook stanicama najavila druženje u srijedu 1. svibnja od 10,00 sati kod Hostela u Park šumi Borik. Dijelit će se besplatni prvomajski grah, a neće nedostajati niti pjesme i dobre atmosfere za koju će biti zaduženi Tamburaški sastav Frontmeni.

Varaždin

Tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada u Varaždinu i ove će se godine održati na Izletištu Drava uz dravske bazene. Za sve koji srijedu odluče provesti na Dravi, osigurane su besplatne porcije graha, glazbeno scenski program i tombola.

U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu, a proslava na Dravi počinje u 10 sati. Prema najavama organizatora, oko 12.00 očekuje se obraćanje gradonačelnika, a nakon njegovog govora oko 12.10 sati započet će podjela graha.

Zagreb

Tradicionalno se prvi maj slavi i u Zagrebu, a Zagrepčani će Praznik rada obilježiti u Parku Maksimir, gdje se očekuje nastup pjevačke zvijezde Gibbonija i pobjednika showa Voice Martina Kosovca. Na Maksimiru će se osim grada, posjetiteljima dijeliti i štrukle. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će grad podijeliti 40.000 porcija graha i 20.000 porcija štrukli.

Podjela graha kreće već od 10.30 sati.

Mraclin

Prvi maj obilježit će se i na terasi NK Mraclin, gdje proslavu od 14 sati organizira Društvo žena “Anđela Lovreković”. Organizatorice pozivaju da dođete na “odličan bažul s kobasicama”, a za sve koji dođu pripremaju i malo iznenađenje.

Tradicionalni uspon na Svetog Iliju

Planinarsko društvo Sveti Ilija – Orebić povodom praznika rada organizira tradicionalni uspon na Sv.Iliju. Za grah će se pobrinuti planinarsko društvo, koje sve planinare čeka na Novoj kućici okvirno oko podne. “Svi koji se odluče na uspon ponesite posudu, pribor za jelo, piće po guštu i dobru volju”, kazali su organizatori.

Nacionalni park “Krka”

Praznik rada posjetitelji će moći provesti i u prekrasnom Nacionalnom parku Krka, gdje će i ove godine ulazak u Park biti besplatan za sve individualne posjetitelje, dok se ulaznice za agencijske posjetitelje i ostale usluge naplaćuju prema važećem cjeniku. Točno u podne, posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnom obroku graha koji priređuje Šibensko-kninska županija. Osim besplatnih ulaznica i graha, u NP Krka će se dijeliti sadnice autohtonih vrsta stabala.

Split

Praznik rada obilježit će se i u Splitu. Točnije, na splitskom Marjanu, gdje će građanima biti podijeljeno tri tisuće porcija graha, a predviđen je i zabavni program za posjetitelje. Proslavu organizira gradska tvrtka Žnjan u okviru programa manifestacije Sudamja. Od 13.00 sati za zabavu će biti zadužena grupa Mjesni odbor.

Mursko Središće

Veselo će biti i u Murskom Središću, uz već dobro poznatu manifestaciju Prvi maj na ŠRC “Zalešće”. Dijelit će se besplatni grah kojeg će pripremati Rudi Mesarić uz pomoć udruga s područja grada. Početak podjele graha je u 11 sati, a za dobru atmosferu bit će zaduženi Tamburaški sastav “Frikovi”. Članovi ribičkog društva SRD Mura iz Murskog Središća pokazat će umijeće u pripremanju slatkovodnih riba, pa će se moći kupiti i pečena riba.

Dvor Trakošćan

Bogati program za sve generacije pripremljen je i u Trakošćanu, gdje će za Prvi maj nastupiti brojna kulturno-umjetnički društva (KUD-ovi), kuburaši, kao i popularni glazbeni sastav Kavaliri. Za potpuni doživljaj tu je i bogata gastronomska ponuda. Također, organizatori su osmislili i programe koji će se odvijati unutar dvorca pa će tako u 10:00 sati biti organizirano stručno vodstvo kroz izložbu “Tko tu koga ženi?”, od 11:00-13:00 sati na rasporedu je Dječja radionica izrade zmajeva u suradnji s Konfucijevim institutom. Radionica je namijenjena djeci školskog uzrasta, a prijava je obavezna putem e-pošte kristina@trakoscan.hr. U 13 sati predviđeno je puštanje zmajeva i fotografiranje na otvorenom. U 15 sati organizirano je predavanje Kristijana Petrovića, poznatog kao The Dark Storyteller, pod nazivom “Historia draconum” – edukativno predavanje o zmajevima. Sudjelovanje u programima koji se odvijaju unutar dvorca je besplatno uz kupnju ulaznice.

Sisak

Praznik rada slavit će se i u Sisku u Park šumi Viktorovac. Program kreće već u utorak 30. travnja u 21 sat, kada je u Perivoju Viktorovac na rasporedu koncert benda PIPS, CHIPS & VIDEOCLIPS. U srijedu 1. svibnja program kreće u 10 sati. Na tradicionalnom programu u Šumici nastupit će brojna sisačka kulturno-umjetnička društva, a u 12 sati počinje podjela tradicionalnog prvomajskog graha.

Osijek

Međunarodni praznik rada obilježit će se i u Osijeku, na lijevoj obali Drave kod katakombi. Za tu prigodu građanima će članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremiti 2500 porcija graha.

Zajedničko blagovanje započet će u 12 sati, a uz svaku porciju graha pripremljen će biti i komad tradicionalnog slavonskog kolača, gužvare. Za dobru atmosferu bit će zadužen Slavonia Band, a čiji se nastup očekuje u 11.30 sati.

Japetić

Praznik rada slavit će se i na Japetiću. Osim tradicionalnog druženja koje kreće od 12 sati, i tamo će se dijeliti besplatni grah.

Bjelovar

Brojnih će događanja biti i u Bjelovaru gdje sve počinje u 5 ujutro na parkiralištu Dvorane europskih prvaka kada kreće legendarna moto budnica. Na ovom će događanju prisustvovati oko 1200 motorista. Budnica završava u paviljonu, vozi se kroz 65 gradskih ulica, a ruta je duga 45 kilometara.

Nakon toga, oko 9.45 sati na gradskom paviljonu glumci profesionalne bjelovarske predstave u nastajanju ‘Čaruga’ pozdravit će sve nazočne uz prigodnu pjesmu, a od 10 sati svoj će program imati Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara. Podjela 2600 porcija besplatnoog graha kreće u 11 sati, a uz to će se dijeliti i 600 litara piva. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić kazao je da će pivo biti lokalno iz Zepellina, a bit će tu i kolača koje će pripremiti bjelovarske udruge.

Turopolje

Prvi maj slavit će se i u Turopolju, gdje su organizatori, mjesni odbor i sve udruge pripremili zanimljiv program. Cjelodnevni program započinje u 9 sati ujutro malonogometnim turnirom prstića na travi u organizaciji nogometnog kluba, a već od 10h DVD Turopolje započinje svoje već tradicionalno 10. vatrogasno natjecanje za djecu i mladež. U isto vrijeme započinju i društvene igre za mlade i sve koji se tako osjećaju u organizaciji Društvo žena TUR, Turopolje…

Pod budnim okom članova Udruge umirovljenika i Belot kluba članovi nogometnog kluba i Šrk Ribomanije pripremat će za sve prvomajski grah, čija će podjela biti negdje oko 12 sati u vrijeme ručka. U 17 sati za sve će mještane uslijediti Sveta misa. Sva događanja održat će se u Parku turopoljskih branitelja, u ili pokraj društvenog doma Turopolje.

Koprivnica

Bogati program u Koprivnici krenuo je već u subotu kada je započeo Sajam cvijeća i koprive, a gdje će se predstaviti projni uzgajivači cvijeća, biljaka, trajnica i ostalih prirodnih ljepota. Sajam traje sve do srijede, 1. svibnja. U ponedjeljak se obilježava Svjetski dan plesa pa je od 16.30 na Zrinskom trgu organiziran plesni program. U utorak je na rasporedu koncert Gazdi u 20.30h, a na sam Praznik rada u istom će terminu, dakle u 20.30 sati, nastupiti Prljavo kazalište.

Na sam praznik rada sve kreće u 7 ujutro budnicom ulicama Koprivnice, u 10 sati na trgu će se predstaviti Old timer klub Biciklin, dok će tradicionalni prvosvibanjski grah biti dijeljen u podne u Gradskom parku.

Vir

Međunarodni praznik rada obilježit će se i na Viru, gdje druženje kreće na Virskoj rivi od 10 sati. Sve okupljene zabavljat će bend Prvi plan, a bit će i besplatnog fažola.

Vrsar

Veselo će biti i u Vrsaru gdje Općina Vrsar i Turistička zajednica općine Vrsar najavljuju proslavu Međunarodnog praznika rada u sportsko-rekreativnoj zoni Montraker. Program počinje u 12 sati uz glazbeni program Duo New Melody. Za posjetitelje je osiguran besplatno grah koji će se dijeliti od 13 sati.

Od 12 do 16 sati, djeca, ali i odrasli imat će priliku sudjelovati u raznim društvenim igrama, a za najmlađe će biti postavljeni dvorac na napuhavanje, a bit će tu i face paintinga.

Čakovec

SDP Međimurske županije i ove godine organizira tradicionalno prvomajsko druženje uz besplatni grah i prigodan zabavni program uz glazbeni sastav “Noćna smjena” u jezeru Starog grada u Čakovcu. Okupljanje kreće od 10:00 sati.

Prelog

U Prelogu se 1.svibnja organizira Prvomajska biciklijada, koja će i ove godine proći ulicama mjesta s područja Preloga. Trasa je duga oko 30-ak kilometara, a start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga u 9 sati ispred župne crkve sv. Jakoba. Cilj i druženje bit će na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrjepa, prvomajski grah te zabavni dio uz odličnu glazbu.

Sveti Juraj na Bregu

U Općini Sveti Juraj na Bregu u Forestland parku na praznik rada održat će se Grahijada. Grahijada privlači tradicionalno velik broj ekipa i kuhara, a uz samu Grahijadu od 12:30 posjetitelje očekuje podjela najvećeg kotlića besplatnog graha u Međimurju. Za zabavu će biti zaduženi TS Kumovi, DJ Luksi i Berto.

Slunj Rastoke

Bogati program održat će se i na Rastokama, gdje je na rasporedu manifestacija Mostovi plešu. Ovo događanje sastoji se od plesnih izvedbi te plesnih i likovnih radionica. Plesne radionice održavaju educirani treneri u prirodnom okruženju, na mostu iznad rijeke Slunjčice. Uz plesne radionice i izvedbe u Rastokama, pored rijeke Slunjčice, održavaju se i likovne radionice i performansi umjetnika. U manifestaciju su uključene slunjske mažoretkinje, mjesne udruge i organizacije te lokalni proizvođači.

Od 14 sati na rasporedu je proslava Praznika rada i obilježavanje VRO Bljesak, uz besplatan prvosvibanjski grah za posjetitelje.

Općina Martijanec

Proslavu praznika rada organizirat će i Općina Martijanec. Okupljanje će početi u 10 sati, dok je podjela graha predviđena za 12 sati. Druženje će se održati na Plitvici u Hrastovljanu, a iz Općine navode kako nisu zaboravili ni na najmlađe mještane koje će dočekati dva napuhanca.

Ivanec

Graha i pića bit će i u Ivancu, gdje će sumještane počastiti Gradska organizacija SDP-a Ivanec. Druženje će se 1. svibnja održati na terasi ribičkog doma ŠRD-a Ivanec s početkom u 11 sati.

Nedelišće

Veselo će biti i u Nedelišću gdje sve kreće u rano jutro, kada će Puhački orkestar Općine Nedelišće budnicom probuditi sve mještane po svim naseljima Općine i na taj način svim mještanima Općine Nedelišće čestitati Praznik rada. Centralna proslava odvijat će se u dvorištu Lovačkog doma “Fazan” u Nedelišću, gdje od 10 sati kreće kulturno-umjetnički program Mažoretkinja Nedelišća i članova PZ Matice umirovljenika podružnica Nedelišće. Nakon programa, članovi lovačkog društva “Fazan” podijelit će  1000 porcija besplatnog graha.

Kraj Donji (Melenišće)

Prvi svibanj obilježit će se i u Opčini Marija Gorica gdje će se u kraju Donjem (Melenišće) u organizaciji općine, Turističke zajednice “Savsko-sutlanska dolina i brigi” te Udruga s područja općine Marija Gorica održati velika proslava. Naime, u Kraju Donjem uz granični prijelaz Kraj Donji – Rakovec bit će upriličeno službeno otvorenje piknik zone i sutlanskog kupališta. Druženje kreće od 11 sati, a organizatori će se pobrinuti za grah i domaća vina.

Dugo Selo

Grad Dugo Selo poziva građane na druženje na plato ispred Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja. Podjela tradicionalnog radničkog menija – graha počet će u 11:00 sati, nakon kraćih govora organizatora, a druženje će se nastaviti uz prigodnu glazbu.

Rijeka

Proslava će se održati i u Rijeci u parku kod Trsatske gradine. Program će trajati od 10 do 17 sati, a organizatori su najavili niz aktivnosti kao primjerice turnir u briškuli i trešeti, boćanju, kulturno-umjetnički i glazbeni program. U 12 sati okupljenima će se obratit gradonačelnik Marko Filipović.

Novi Marof

Po prvi puta, 1. maj će se proslaviti i u centru Novog Marofa gdje Športsko društvo New Marof City organizira ulični turnir u malom nogometu uz nezaobilazni prvomajski grah, napuhance za najmlađe i razne sportske igre. Ako ste za odlazak u prirodu – na putu za Grebengrad posjetite Etno park Greben u Madžarevu uz razgled etnografske zbirke ili pak svratite do Grebengradske medne hiže na Dan otvorenih vrata gdje možete razgledati imanje, vidjeti razne životinje i uživati u pikniku.
Na utvrdi Grebengrad bit će postavljena izložba starih fotografija utvrde u organizaciji TZ Grada Novog Marofa, a kod planinarskog doma tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada i VRO Bljesak organizira Planinarsko društvo Grebengrad i Udruga SJP PU Varaždinska Roda. I tu će biti besplatana podjela prvomajskog graha. Udruga Dobrovoljaca i Veterana Domovinskog Rata Ogranak Novi Marof na Šejanu iznad Pake također organizira druženje uz prvomajski grah i zabavni program. I Remetinec ima svoje druženje na igralištu “OFF GAJ” , a za dobru i opuštenu atmosferu brinu se ŠD Remetinec, KUD Remetinec i DVD Remetinec.

Štrigova

Praznik rada slavi se i u Štrigovi, a posjetitelje kroz cijeli dan očekuju razna zbivanja. Za dobar početak dana, možete se uključiti u tradicionalnu prvomajsku budnicu od 05:00 sati. U 09:00 sati slijedi podjela prvomajskog graha za sve sudionike budnice i mještane Općine Štrigova u Domu kulture Štrigova. Za kraj, u 20:00 sati ukoliko vremenske prilike dopuste, zapalit će se prvomajski krijes kod Doma kulture Štrigova.