Automobiliona,  Izdvojeno

U Hrvatsku stigla nova marka gospodarskih vozila, nude tri zanimljiva modela na struju

Kineska marka Saic, koja se na domaćem tržištu predstavlja s popularnim brendom MG, ovog je tjedna predstavila još jedan brend koji će se moći kupiti na hrvatskom tržištu. Riječ je o brendu MAXUS koji u Hrvatsku dolazi s tri modela električnih lakih gospodarskih vozila: modelima eDELIVER 3, eDELIVER 9 i eDELIVER 5.

Maxus kao brend osnovan je 2011. godine, a već 2023. godine brend je pokrivao 87 svjetskih tržišta. Na globalnom tržištu trenutno imaju 22 modela, od kojih je 12 modela s ICE motorima dok je preostalih 10 modela s EV motorima.

U Europi, tvrtka je odlučila biti prisutna s gospodarskim programom, gdje su dostupni modeli Deliver 7 i Deliver 9 s ICE motorima te električni eDELIVER3, eDELIVER5, eDELIVER7 i eDELIVER9.

Predstavljanje marke Maxus u Hrvatskoj. FOTO: Ines Jelušić

Tri modela

Na domaćem tržištu, odnosno na tržištu naše regije, ponuda će se, barem sada na početku, svoditi na tri spomenuta električna modela, koji se ističu jako dobrim dosegom i dobrom cijenom.

Prvi u ponudi bit će njihovo najkompaktnije vozilo, MAXUS eDELIVER 3, a koje se ističe svojim iznimnim dizajnom i izdržljivošću. Zbog svoje okretnosti, nosivosti i mogućnostima prilagodbe različitim potrebama dostave, eDELIVER 3 je idealan izbor za dnevne dostave u prometnim urbanim okruženjima.

Predstavljanje marke Maxus u Hrvatskoj. FOTO: Ines Jelušić

Snage 90 kW i s baterijom kapaciteta 50 kWh, ovaj model ima doseg između 240-320 kilometara, a impresivna je i brzina njegovog punjenja na DC punjaču. Od 10 do 80 posto, baterija će se napuniti već za 45 minuta.

Nosivost ovog automobila je do 1040 kilograma. Dolazi s petogodišnjim jamstvom (ili do 150.000 km), dok je jamstvo na bateriju 8 godina (odnosno 200.000 km). eDELIVER 3 bit će dostupan po cijeni od 39.900 eura.

Predstavljanje marke Maxus u Hrvatskoj. FOTO: Ines Jelušić

MAXUS eDELIVER 5 je rješenje sljedeće razine za gradske dostave. S iznimnom maksimalnom brzinom od 120 km/h i kapacitetom nosivosti od 1.200 kg, ovo komercijalno električno vozilo dizajnirano je kako bi unaprijedilo logističke operacije, istovremeno naglašavajući održivost i ekonomsku iskoristivost.

Učinkovitost ovog vozila je i u njegovoj efikasnosti. S baterijom kapaciteta 64 kWh, eDeliver 5 nudi doseg do 480 kilometara (gradski doseg), osiguravajući pokrivenost svojih dnevnih rute bez stresa od čestog punjenja. Također, vozilo se odlikuje i sjajnom potrošnjom, koja prosječno iznosi 21 kWh. Njegov veliki tovarni prostor dizajniran je za prijevoz različitih vrsta robe.

Dizajn kabine MAXUS eDeliver 5 prilagođen je budućnosti vožnje s naglaskom na sigurnost vožnje, okretnost vozila i bolju povezanost između vozača i suvozača. Standardne značajke eDeliver5 uključuju 7-inčnu instrument ploču, 12.3-inčni dodirni zaslon infotainment konzole, bežičnu povezivost s Apple CarPlay-em i Android Autom te 360° sustavom praćenja vožnje. Njegova cijena je 49.900 eura s PDV-om, a što se jamstva tiče, isto je kao i kod modela eDELIVER 3.

Prodaja kreće u Zagrebu

MAXUS eDeliver 9 predstavlja vrhunac u električnoj mobilnosti i logistici, kombinirajući svoje tehničke specifikacije, praktičnost i održivost u jednom vozilu.

Predstavljanje marke Maxus u Hrvatskoj. FOTO: Ines Jelušić

eDeliver 9 nudi brže punjenje, a tehnologijom održavanja temperature produžuje životni vijek baterije i povećava doseg vozila. Dolazi s različitim veličinama baterija, (77 kWh i 88 kWh) te može prema WLTP standardu ostvariti gradski doseg od 352 km i brzo se napuniti do 80% u manje od jednog sata.

Od svog elegantnog vanjskog izgleda do pažljivo oblikovanog interijera, MAXUS eDeliver 9 odiše izdržljivošću i pouzdanošću. S obiljem prostora za pohranu, naprednim tehnologijam i udobnim sjedalima, pruža poticajno radno okruženje za vozače, osiguravajući produktivnost i udobnost na cesti.

Predstavljanje marke Maxus u Hrvatskoj. FOTO: Ines Jelušić

Cijena modela s baterijom od 77 kWh iznosi 67.900, dok će vas model s većom baterijom, 88 kWh, koštati 71.900 eura.

Prodaja ove nove marke na tržištu kreće u salonu u Zagrebu, a najavljeno je i da će se prodajna mreža, kao i sama gama, postepeno širiti.