Hrana,  Iće i piće,  Recepti

Uz ovaj jednostavni trik, divlje šparoge izgubit će gorčinu prilikom pripreme

S dolaskom proljeća, kreće i sezona mnogima omiljenih šparoga. Pune su ih tržnice, a osim što se kupuju, šparoge ljudi rado i beru.

Ako planirate u berbu šparoga, ne zaboravite ishoditi besplatnu dozvolu ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma.

Šparoge su inače iznimno zdrave te su bogate mineralnim tvarima i vitaminima. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem, a sadrže i dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod.

Šparoge su nutritivno iznimno vrijedne. Energetska vrijednost 100 g šparoga iznosi samo 20 kcal jer najveći dio čini voda (93%). Osim vode, šparoga sadrži još 1,7% proteina, 2,6% ugljikohidrata i 0,7% masti.

Kako pripremiti šparoge?

I dok su jedni “ludi” za divljim šparogama i rado ih konzumiraju na sve načine, neki ih baš i ne vole zbog njihovog gorkastog okusa.

Ako želite uživati u šparogama i izbjeći njihovu gorčinu, divlje šparoge nakon čišćenja operite te stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli, šećera i maslaca. Nakon toga, kuhajte ih 10-ak minuta kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina.

Recept za fritaju sa šparogama

Iako se šparoge mogu pripremati na puno načina, najpopularnije jelo sa šparogama je fritaja. U nastavku vam donosimo jednostavan recept kako pripremiti ovo odlično i ukusno jelo.

SASTOJCI:

šparoge
mladi luk
suha slanina
jaja
sol, papar

PRIPREMA:

Šparoge očistite tako da odrežete donji drvenasti dio stapke. Ako su šparoge jako mlade, onda nije potrebno odvajati ništa jer je cijela mekana.

Vrhove šparoga blanširati minutu do dvije u kipućoj vodi. Nas ulju popržite sitno sjeckan luk i slaninu. Kada slanina postane hrskava, ulijte razmućena jaja s malo soli. Promiješajte, dodajte šparoge pa posolite i popaprite po želji.

Fritaja je gotova kada se jaja stisnu tek toliko da nisu sirova, a jelo mora biti mekano.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok