EKO priče

Održan godišnji skup partnera u projektu za spas plemenite periske u Jadranskom moru

U suorganizaciji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, održan je godišnji sastanak partnera na otoku Veliki Brijun projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna Nobilis) u Jadranskom moru”. Projekt se provodi od 2020., a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovaj projekt potaknut je pomorom plemenite periske u Jadranskom moru koji je započeo 2019. i doveo do njenog gotovo potpunog nestanka.

Na sastanku se okupilo gotovo 60 predstavnika svih partnera projekta – javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, znanstvenih institucija, nevladinih organizacija te drugih stručnih organizacija uključenih u aktivnosti očuvanja plemenite periske.

Evaluacija projekta

Glavni cilj bio je evaluirati napredak projekta tijekom protekle godine te postaviti smjernice za buduće aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove populacije plemenite periske u Jadranskom moru.

Predstavnici Slovenije, Italije i Španjolske prezentirali su svoja iskustva i saznanja stečena tijekom provedbe aktivnosti za očuvanje periske te sastanku dali međunarodni karakter.

Razmjena ideja i razmatranje najnovijih znanstvenih spoznaja i preporuka stručnjaka u području očuvanja morske bioraznolikosti potakle su konstruktivnu raspravu te su dogovorene konkretne aktivnosti očuvanja za iduće razdoblje.

Sudionici su obišli Aquarium Pula gdje se odvijaju ex-situ aktivnosti uzgoja plemenitih periski.

U Hrvatskoj 23 žive jedinke

Trenutno su u hrvatskom dijelu Jadranskog mora poznate 23 žive jedinke plemenite periske, čiji se stanje prati u sklopu Projekta.

Putem akcije “Jeste li ih vidjeli?”, koja je 2019. godine proširena i na plemenitu perisku, s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske, kako bi se identificirale i očuvale žive jedinke plemenite periske u prirodi te pratilo stanje populacije plemenite periske.

Do sada je zaprimljeno više od 2000 dojava građana, a samo u 2023. godini bilo ih je oko 150, što pokazuje veliki interes.

Osim o plemenitoj perisci kroz dojave su prikupljeni vrijedni podaci i o drugim vrstama školjkaša. Posebno valja istaknuti vrstu Pinnu rudis koja je posljednji puta zabilježena u hrvatskom podmorju u 19. stoljeću, a sada znamo za oko 20 lokacija na kojima obitava.

Sastanak je još jednom potvrdio predanost svih partnera projekta prema zajedničkom cilju očuvanja najvećeg školjkaša Mediterana te bioraznolikosti Jadranskog mora.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok