Vijesti

Vraćaju se daleka tržišta: Hrvatska će tijekom ljeta biti povezana s 517 aviolinija

Tijekom nadolazeće ljetne sezone letenja, Hrvatska će biti povezana s 517 jedinstvenih linija u domaćem i međunarodnom prometu, pokazuju inicijalni podaci koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila od hrvatskih zračnih luka. Sukladno navedenom, naspram prošlogodišnjeg ljetnog reda letenja očekuje se dvoznamenkasta stopa povećanja broja operacija putničkih zrakoplova.

“Značajno povećanje broja jedinstvenih aviolinija najbolji je pokazatelj da Hrvatska i dalje čvrsto zauzima poziciju sigurne i atraktivne turističke zemlje. Brojne aviokompanije prepoznale su povećanu potražnju za hrvatskim destinacijama zbog čega su i proširile svoje programe, a posebno nas veseli sve veći broj konekcija s dalekim tržištima koja sve više participiraju u ukupnim rezultatima hrvatskog turizma”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je avioprijevoz iznimno važan u povezivanju Hrvatske sa svijetom, posebice krajnjeg hrvatskog juga s najvažnijim emitivnim tržištima.

Povećanje prometa u svim zračnim lukama

Sveukupno gledano, gotovo sve zračne luke očekuju povećanje prometa, a najveći broj operacija putničkih zrakoplova planiran je za ZL Zagreb, ZL Split te ZL Dubrovnik. Gledano prema emitivnim tržištima, najveći broj operacija putničkih zrakoplova planiran je prema Njemačkoj, UK-u, Italiji, Francuskoj i Poljskoj.

Tijekom ljetne sezone letenja očekuju se direktne poveznice Hrvatske s 41 stranom državom – uglavnom iz Europe, dok su poveznice s destinacijama na drugim kontinentima predviđene primjerice za Kanadu, Katar, SAD, UAE.

Posebna zanimljivost je da se ove godine ponovo „vraća“ direktna zrakoplovna poveznica između Hrvatske i Južne Koreje na relaciji Zagreb-Seoul i to od sredine svibnja do kraja listopada u organizaciji korejskog prijevoznika T’way Air. Osim toga, najavljena je i nova linija na relaciji između Hrvatske i Saudijske Arabije koju bi, prema planovima dubrovačke zračne luke, od sredine lipnja do kraja kolovoza trebao realizirati prijevoznik Flynas, letovima između Rijada i Dubrovnika.

Oko 80 novih linija

Nadalje, Hrvatska će biti direktno povezana sa 133 strana grada, odnosno s tri grada više nego li tijekom ljetnog reda letenja prošle godine. Pojedinačne zračne luke s najviše predviđenih operacija na relacijama prema Hrvatskoj su Frankfurt/Main – Frankfurt Airport, Beč – Vienna International, Munchen  – Franz Josef Strauss te Amsterdam Airport Schiphol.

Novih jedinstvenih poveznica ima oko 80, i to najviše zbog Ryanaira koji je u 2024. osjetno proširio programe u Hrvatskoj. Niz novih linija ima i Croatia Airlines, poput letova na relacijama Zagreb-Atena, Zagreb-Berlin, Zagreb-Stockholm, Zagreb-Tirana, Split- Istanbul i dr.

Ukupno gledano, tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovat će oko 70 različitih zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Croatia Airlines, Ryanair, Easyjet, Eurowings i Lufthansa.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok