Vijesti

Dođite na Susret s lokalnim stanovništvom i doznajte sve o pripremi maslina

U utorak 16. travnja 2024. od 14 do 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa “Krka” u Puljanima održat će se dvadeseti Susret s lokalnim stanovništvom.

Tema Susreta je “Kako kvalitetno pripremiti maslinu za uspješnu cvatnju i oplodnju”, a predstavit će je mr. sc. Jakša Rošin, viši stručni suradnik pri Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Posebno posvećen očuvanju mediteranskih kultura i razvoju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj, Jakša Rošin uputit će sve zainteresirane u postupke koje je potrebno primijeniti u ranoj fazi cvatnje kako bi se osigurao kvalitetan urod.

Pažnja za pripremu masline

U vremenu natprosječnih zimskih i proljetnih temperatura, zbog kojih biljke ranije cvatu, potrebno je obratiti pažnju na pripremu masline za uspješnu oplodnju. Pravilna i dostatna ishrana masline presudna je za stabilan i optimalan urod. Maslina bi kroz proljetni vegetacijski ciklus trebala proći u punoj snazi i kondiciji. Budući da je cvatnja jedna od najvažnijih faza, jer o njoj ovisi kakva će biti berba, treba joj posvetiti posebnu pažnju.

Dvadeseti Susret s lokalnim stanovništvom okupit će ljude koji žive i rade na širem području Krke. Sudjelovanje na Susretu slobodno je za sve zainteresirane.