Stil,  Zdravlje i wellbeing

Krenula je sezona krpelja: Evo kako ih pravilo odstraniti i kako se zaštititi od njih

S dolaskom toplijeg vremena, sve više smo vani, a boravak u prirodi, osobito među niskim raslinjem, povezan je s rizikom mogućeg kontakta s krpeljima. Sezona njihove najveće brojnosti je u proljeće i rano ljeto, no ovisno o klimatskim okolišnim uvjetima, na krpelje se može naići i u ranu jesen.

Osim što ih ne volimo baš vidjeti na sebi, krpelji mogu prenositi i neke bolesti, od kojih se u Hrvatskoj najčešće pojavljuju Lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis.

Kako se zaštititi od krpelja?

Kako bismo izbjegli bolesti koje prenose krpelji, ako boravite često u prirodi dobro je poduzeti osobne mjere zaštite od krpelja, navodi se na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za početak, pobrinite se da imate prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi, po mogućnosti duge rukave, nogavice uvučene u čarape i zatvorene cipele. Izbjegavajte odjeću tamnih boja na kojoj se krpelj teže uočava i materijale poput vune, flanela, jer se na njih krpelji lakše zakvače. Hodajte obilježenim stazama, izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo.

Svakako primijenite repelente za odbijanje krpelja na gole i izloženije dijelove tijela te eventualno na odjeću.

Pri povratku iz prirode se otuširajte, presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo. Posebno pretražite dijelove tijela s nježnijom kožom – iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak. Ako su s vama u prirodi boravila djeca, kod njih će se krpelji često naći na glavi zbog toga što je dijete nisko i više se igra u travi nego odrasli, pa lakše “pokupi” krpelja glavom odnosno gornjim dijelom tijela.

Kako odstraniti krpelje?

Uočite li krpelja na sebi, važno ga je što prije ukloniti. Naime, rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen te ga je lakše odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.

Krpelja izvadite pincetom. Prije toga operite ruke, pincetu prebrišite antiseptikom, zahvatite krpelja što bliže glavici, uz kožu i laganim ga povlačenjem izvucite iz kože.

HZJZ navodi da ne premazujete krpelja ničim (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem.) niti “paliti” plamenom. Ne povlačite ga naglo, ne stiskajte niti gnječite, jer se time uzrokuje grčenje krpelja i pojačano izlučivanje veće količine sekreta. Ako je krpelj zaražen, to je uzročnik bolesti u ljudsko tijelo pa se na taj način i lakše prenese zaraza.

Koje bolesti uzrokuju krpelji?

Ako nakon uboda krpelja primijetiti simptome kao što su umor, zimica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, povećani limfni čvorovi te karakterističan osip na koži (erythema migrans), obavezno se javite liječniku. To su, naime, simptomi lajamske bolesti. Ona se liječi antibioticima, što je izuzetno važno da se spriječi kasniji stadij bolesti i moguće kasne posljedice – artritis (upala zglobova), miokarditis (upala srčanog mišića), meningitis ili neuritis (upala živaca).

Druga najčešća bolest u Hrvatskoj koju prenose krpelji je krpeljni meningoencefalitis (KME). Radi se o upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava koja je uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa. Premda infekcija ovim virusom u većine osoba uzrokuje samo blagu bolest praćenu vrućicom, općom slabošću, klonulošću, bolovima u mišićima i drugim nespecifičnim simptomima, kod manjeg se broja zaraženih razvije drugi stadij bolesti s ponovnim porastom temperature i tipičnom kliničkom slikom zahvaćenosti moždanih ovojnica.

Klasična slika meningitisa odnosno encefalitisa očituje se jakom glavoboljom, kočenjem vrata, mučninom, povraćanjem i drugim neurološkim simptomima (sve do poremećaja svijesti), navodi se na stranicama HZJZ-a.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok