Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Nacionalni park Krka poklanja besplatan ulaz posjetiteljima za Praznik rada: Evo detalja

Ako ste među onima kojima će Praznik rada biti neradni dan, sigurno već sada razmišljate gdje pobjeći i predahnuti. Ove godine, 1. svibanj pada u srijedu, što znači da bi mnogi mogli i spojiti u neki mini godišnji odmor.

Dobra ideja za izlet povodom Praznika rada je posjet jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj, Nacionalnom parku Krka, koji i ove godine posjetiteljima poklanjaju besplatan ulaz.

Besplatan grah

“Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Nacionalnom parku “Krka” ima dugu tradiciju. Zato je i ove godine ulazak u Park besplatan za sve individualne posjetitelje, dok se ulaznice za agencijske posjetitelje i ostale usluge naplaćuju prema važećem cjeniku”, kazali su za portal Putne priče iz Nacionalnog parka Krka.

Točno u podne, posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnom obroku graha koji priređuje Šibensko-kninska županija.

Osim besplatnih ulaznica i graha, u NP Krka će se dijeliti sadnice autohtonih vrsta stabala. Naime, Nacionalni park “Krka” pridružio se europskoj akciji “Rastemo zajedno” u sklopu koje je postavljen cilj da se do 2030. na Starom kontinentu posadi tri milijarde dodatnih stabala.

“Prošle godine na Praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno je tisuću sadnica planike i lovora. Zaposlenici JU “Nacionalni park Krka” organizirat će i ove godine podjelu sadnica autohtonih vrsta stabala. Sadnjom autohtonih vrsta stabala doprinosimo borbi protiv invazivnih vrsta i ublažavanju posljedica klimatskih promjena”, kazali su nam iz NP Krka.

Brojni benefiti sadnje

Osim što je to dobro za klimu, sadnja stabala pomaže i poboljšanju kvalitete zraka, pročišćavanju voda, bioraznolikosti, smanjenju temperature i zaklonu od sunca.

Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Tri milijarde stabala, koja će pokrivati dva milijuna hektara, moglo bi ukloniti do četiri milijuna tona CO2 iz atmosfere već do 2030., a čak petnaest milijuna tona do 2050., zaključuju iz NP Krka za Putne priče.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok