Po svijetu,  Putovanja

Zbog štetnog utjecaja turizma, vlada diže cijene za posjetitelje na poznatom otoku

Prekrasno otočje Galapagos, vulkanski arhipelag udaljen otprilike 1000 kilometara od obale Ekvadora diže cijenu za turiste. Naime, s obzirom na to da su otoci posljednjih godina postali pristupačniji, utjecaj masovnog turizma na njihov rijetki ekosustav postaje sve veći problem, piše Wanderlust.

Nekontrolirani posjetitelji mogu dovesti do zabrinjavajućeg unošenja invazivnih vrsta, kao i nestašice hrane i poteškoća u upravljanju otpadom.

Stoga je odlučeno da se do 1. kolovoza 2024. godine ulazna naknada za posjetitelje podigne sa sadašnjih 100 američkih dolara na 200. Za djecu mlađu od 12 godina, cijena će i dalje biti 100 dolara, a stanovnici Ekvadora i dalje će plaćati sniženu stopu, iako je ona podignuta s 5 na 30 dolara.

Globalno blago

Revidiranje jednokratne ulaznice dolazi zbog hitne potrebe za održivom turističkom praksom, a prikupljena sredstva bit će usmjerena na tekuće napore očuvanja, kao i na ažuriranje infrastrukture i programa zajednice usmjerenih na ublažavanje ekološkog otiska turizma na otocima.

Kornjače na Galapagosu. FOTO: Pixabay

“Otočje Galápagos nije samo nacionalno blago nego i globalno. Naša je kolektivna odgovornost zaštititi i očuvati ovaj neusporedivi ekosustav za buduće generacije. Prilagodba startnine, prva u 26 godina, nužna je mjera kako bi se osiguralo da turizam na Galápagosu ostane održiv i obostrano koristan i za okoliš i za naše lokalne zajednice”, rekao je Neils Olsen, ekvadorski ministar turizma.

Iako je u lokalnoj zajednici izražena zabrinutost zbog povećane naknade koja putnike odbija od posjeta, stopa je iznimno niska u usporedbi s drugim popularnim odredištima za divlje životinje, poput rezervata prirode Masai Mara u Keniji, koji posjetitelje košta 285 dolara po osobi dnevno tijekom visoke sezone.

Ovaj udaljeni vulkanski arhipelag sastoji se od 19 otoka. Njih je još davne 1835. godine istraživao Charles Darwin, a njegova opažanja neobičnih vrsta nadahnula su njegovu teoriju evolucije. Otok je 1978. proglašen prirodnom svjetskom baštinom, a 2007. je proširen kako bi uključio okolni morski park.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok