Automobiliona,  Izdvojeno

Kako bez stresa voziti električni auto? Evo 5 trikova koje nas je naučila Toyota bz4x

Svakim danom na tržištu imamo sve više električnih automobila, a među njima je i model Toyota bz4x. Predstavljena 2021. godine kao koncept, Toyotina električna jurilica krenula se prodavati 2022. godine, a te je godine predstavljena i u Hrvatskoj. Ovaj avangardni model, koji je ujedno pokrenuo i novi dizajnerski smjer Toyote, nedavno nam je stigao na test gdje smo ga imali prilike malo bolje upoznati.

Iako mnogi misle da je ovo prvi Toyotin električni automobil – nije! Naime, još davne 2007. godine Kalifornijom je vozio električni RAV4, koji se šest godina prodavao samo tamo. Petnaest godina nakon toga, stigao je bz4x, a koji se prodaje na nekoliko svjetskih tržišta.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Ovaj model nije drugačiji samo svojim unutarnjim i vanjskim izgledom, već i samim svojim imenom za koje mi je – bit ću vam iskrena – trebalo neko vrijeme da ga upamtim i izgovorim bez pogreške. Iako mnogima zvuči kao nabacana slova, ime je zapravo sastavljeno od nekoliko stvari: bz označava Toyotin smjer “Beyond Zero”, odnosno vožnju bez štetnih emisija, broj 4 je oznaka za veličinu, dok je x oznaka da je riječ o crossoveru, odnosno malo povišenijem automobilu.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Ovo je definitivno jedan od najatraktivnijih Toyotinih modela na tržištu, a tema njegovog dizajna je high-tech i emocija. Karoserija automobila je dvobojna, s tamnijim oblogama oko kotača i na poklopcu motora, a što dodatno podiže cijelu dizajnersku priču.

Ambijent kao dnevna soba

Iznutra pak imamo nešto potpuno novo, futurističko i do sada neviđeno kod Toyote. Sam proizvođač kaže da je ambijent automobila kao dnevna soba, odnosno prostorija u kojoj odmaramo i uživamo nakon dugog i napornog dana. Odlike unutrašnjosti su prostranost, ali i jako ugodni materijali. Ima dosta tkanine, ona se nalazi čak i na kokpitu, a što jako doprinosi cosy i ugodnoj atmosferi u vožnji.

Toyota bz4x. FOTO: Andrej Jelušić

Novost je zapravo položaj instrumenata, koji se nalaze daleko iza volana. Vozačev displej koji je minimalistički, ali jako funkcionalni, dimenzija je 7 inča te je smješten tako da se nalazi u razini očiju. U kombinaciji s izvrsnim položajem za volanom kojeg stvarno treba pohvaliti, head-up displej je u ovom slučaju potpuno nepotreban. Zato ga, uostalom, i nema.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Druga novina što se infotainmenta tiče je novi glavni ekran. Dimenzija je 12,3 inča i za razliku od prošlih infotainment sustava kojima je Toyota godinama bila vjerna, ovaj je baš jako responzivan te je putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto poveziv s pametnim telefonima.

Iako proizvođači automobila u zadnje vrijeme preferiraju da se sve namješta na glavnom ekranu, Toyota je napravila dobar potez te je klimu izvukla „van“ te se ona namješta na tipkama ispod ekrana. Od nekih zgodnijih opcija koje volimo, a koje ima i ovaj automobil su grijanje sjedala i volana, a super stvar je i da klimu možete upaliti i pritiskom na tipku na ključu. Što znači da nećete ulaziti u posve ledeni ili posve vrući auto, već prije ulaska u vozilo ovisno o godišnjem dobu unutrašnjost možete ugrijati ili ohladiti.

Prtljažnik Toyote bz4x zapremnine je 452 litra, što je neki prosjek klase. Prostora ima i ispod podnice, a što je sjajno za spremanje kablova. Kada već spominjemo Toyotinu praktičnost, po pretincima u unutrašnjosti nalazi se još dodatnih 20 litara mjesta za pohranu. Ali – za nas šok i nevjerica – bz4x nema onog standardnog pretinca koji se nalazi ispred suvozača. Iako me to prvotno malo šokiralo, preživjela sam i bez toga jer su i drugi pretinci dobro i pametno pozicionirani u autu. Na kraju testa shvatila sam da mi uopće nije falio.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Toyota bz4x puna je sigurnosne opreme koja dolazi kao standard. Štoviše, u autu se nalazi toliko tih silnih sustava da su me ponekad i izluđivali. Primjerice, kada maknete ruku s volana ili ako slučajno skrenete pogled s ceste, automobil počinje pištati i upozorava vas da se skoncentrirate i fokusirate na vožnju. Ima i opciju regenerativnog kočenja koja i u vožnji puni vašu bateriju, a opcionalno može doći i sa solarnim krovom koji vam može napuniti bateriju za 11 kilometara.

Dva pogona

Na našem testu, imali smo jači model sa 218 KS i pogonom an sva četiri kotača, a kupci mogu odabrati i nešto slabiji model koji ima 204 konja i prednji pogon. Baterija našeg testnog modela bila je kapaciteta 71,4 kWh, a brzina punjenja je do 100 kWh. Toyota kaže da se na brzim punionicama auto od 0 do 80 posto može napuniti već za 30 minuta. A propos baterije, proizvođač za nju kaže da će zadržati barem 70% kapaciteta za 10 godina te daju i toliko jamstvo.

Deklarirani doseg automobila je 470 kilometara, no zimi, kada sam ga ja testirala, je on nešto manji te je iznosio oko 300 kilometara. Moja prosječna potrošnja bila je oko 24 kWh (zimska!), dok je ljeti ona, naravno, dosta manja. Neki prosjek ljeti vrti se oko 20 kWh, no ide to i niže ako pametno vozite.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Kada mi je stigao na test, njegova potrošnja bila je jako velika. Po meni – nerealna i iznosila je 30 kWh. I tko god da ga je prije vozio, nije ga štedio. Ako s automobilom divljate, trošit će puno bio on benzinac, dizelaš ili strujić. Ali ako se vozite normalno, auto i troši normalno. Nakon nekoliko dana, uspjela sam potrošnju vratiti u normalu te mi je, kako sam i navela, ona iznosila oko 24 kWh u zimskim mjesecima uz upaljenu klimu i sva moguća i nemoguća grijanja koje je auto imao.

Za vrijeme testa, ali i neko vrijeme nakon toga, imala sam priliku razgovarati s jednim vlasnikom Toyote bz4x, a koji kaže da mu auto na određenim relacijama koje vozi troši jako niskih 16 kWh. Svoj bz4x najčešće puni noću kod kuće te na taj način značajno štedi na gorivu.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Kako bez stresa voziti električni auto?

Vožnja električnog automobila može biti izazov, ali uz pametnu vožnju i malo organizacije, električni auti zapravo su super. Prvo, oni su jako tihi, pa i na autocesti. S obzirom da je unutrašnjost Toyote bz4x napravljena da izolira buku izvana, u njemu ćete se stvarno osjećati kao da ste doma u svojoj dnevnoj.

Drugo, ako i nemate kuću i mogućnost punjenja auta kod kuće, nije tolika drama oko organizacije punjenja. Ja sam to doduše shvatila na malo teži način, a moj prvi odlazak na punionicu s bz4x-om završio je sa suzama u očima. Doslovno!

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

Tih sam dana stvarno puno bila u autu, često na relaciji Zagreb -Varaždin, a usput sam obilazila i gradove oko Zagreba. Jedan dan došla sam u Varaždin, kako to obično biva kod mene “na knap” prije dogovora koji sam imala, nisam ranije provjerila kakvo je stanje s punionicama što je rezultiralo time da je jedina ispravna punionica u gradu bila van funkcije, a ostale, koje su i inače nepouzdane, isto nisu radile.  Imala sam manje od 20% baterije, a što mi nikako nije bilo dovoljno da se vratim u Zagreb. U prilog mi nije išlo niti to što je već bila večer, mrkli mrak, a ja sam ujutro radila. U suzama sam auto dovezla do kuće svojih roditelja, izvukla sam kabel i uštekala bz4x na običnu kućnu utičnicu. Gle čuda – auto se puni. Ne baš brzo, ali kroz noć se baterija dovoljno napunila da stignem do Zagreba.

Dvije sam pouke izvukla iz tog iskustva. Prvo, ovime sam samo potvrdila svoju tezu da je infrastruktura za punjenje u Hrvatskoj katastrofalna, iako brojne institucije tvrde suprotno, uvjeravajući nas da punionica “ima dovoljno”. Možda količinski da, no pitanje je rade li one.

I drugo, shvatila sam da moram biti malo organiziranija i da moram promijeniti način na koji sam do sada putovala. Pa sam nakon drame na punionici i prvotnog potpuno promašenog pristupa počela primjenjivati ovih pet trikova koji su mi znatno olakšali moju električnu vožnju.

Toyota bz4x. FOTO: Ines Jelušić

1. Ideš u shopping? Puni auto!

Kada imate benzinca ili dizelaša, a benzinsku idete kada nemate goriva. Najgora stvar koju možete napraviti kada vozite električni auto jest isprazniti bateriju do kraja i onda ići an punionicu. Ne radite to! Baterije na električnim automobilima napravljene su da se nadopunjavaju i one su najučinkovitije kada su između 20 i 80 posto kapaciteta. Stoga iskoristite svaku priliku da nadopunite svoj auto.

Idete u shopping? Super! Stavite auto na punjenje i budite bez brige idućih dana. Dok sam ja kupovala, bz4x se u samo sat vremena napunio od 10 do 70%. I idućih dana uopće nisam razmišljala o punjenju. Isto je i ako idete s prijateljima na kavu ili u banku ili obavljati nešto po gradu. Dok vi rješavate svoja posla, auto se puni.

2. Punite auto dok ste na poslu

Još jedan super trik koji mi je pomogao je punjenje auta kad sam bila na poslu. Naime, blizu posla nalaze se punionice, a među njima je i ona spora od 11 kW, a koja satima puni aute. S obzirom da sam na poslu 8 sati, taj mi se punjač pokazao idealnim – ja radim, a auto se laganini za to vrijeme punio.

3. Koristite regenerativno kočenje

Kada se vozite u gradu gdje su često gužve i treba dosta kočiti, koristite opciju regenerativnog kočenja. Noga vam neće trebati biti stalno na gasu, a usput ćete i malo po malo puniti svoju bateriju.

4. Ne divljajte u vožnji

Najpametniji savjet koji vam mogu dati oko vožnje električnog auta je da ne divljate s njim. Time ugrožavate sebe i druge sudionike u prometu te kršite propise i pravila, a što je kažnjivo, ali i trošite puno struje, odnosno goriva ako se radi o autu s konvencionalnim motorom. Ako vozite po propisima i ograničenju, potrošnja će vam biti normalna i bez problema ćete sa svojim električnim autom moći doći gdje god si zacrtate.

5. Vozite u ECO načinu vožnje

Kada imaju te opcije, automobile preferiram voziti u normal ili sport načinu vožnje. No, u gradu je sasvim u redu da vozite u ECO načinu. ECO način je uvijek nešto tromiji i sporiji, no manje troši i doseg u tom načinu vožnje je uvijek veći- Ionako nam se vožnja na posao i s posla svodi na to da većinu vremena čekamo negdje u gužvi. Čemu onda trošiti više struje na ove bolje načine vožnje? Zapeli ste. Pa kad ste već zapeli, bolje da trošite manje nego više.

Benefiti električnog vozila

Još jedan benefit električnih automobila je i gotovo uvijek dostupan parking. S obzirom da relativno mali broj Hrvata vozi aute na struju, češće su punionice prazne nego pune, a to znači i besplatno i sigurno parking mjesto. Dobar primjer je moj odlazak u Zaprešić malo prije Nove Godine, kada je sve prštalo od svijeta na Adventu. Dok su se drugi mučili s parkingom, ja sam došla, parkirala i dopunila auto samo par koraka dalje od mjesta gdje sam išla.

S električnim autom parking je uvijek zagarantiran. FOTO: Andrej Jelušić

Sama vožnja s Toyotom bz4x bila je odlična. Iako je riječ o SUV-u koji teži 2 tone, na cesti se njegova težina uopće ne osjeća. Bz4x je startan i ima snage, a stotku hvata za 6,9 sekundi. Auto je u vožnji čvrst i siguran, a sam ambijent puno doprinosi tome da vam za volanom Toyote bz4x bude lijepo. Vožnja je jako opuštajuća i pravi je gušt putovati s njom. Također, zbog odlične pozicije za volanom, ali i činjenice da je auto povišen, bz4x može se pohvaliti i sjajnom preglednošću.

Toyota bz4x. FOTO: Andrej Jelušić

Cijena ispod limita za poticaje

Iako su električni automobili već neko vrijeme prisutni na tržištu, mnogi i dalje zaziru od njih. Dok dio vozača iz potpuno krivih i promašenih razloga smatra da su električni automobili loši i/ili nepouzdani, drugi koji ljudi, a koji također spadaju u skeptike, u pitanje dovodi njihov doseg, brzinu punjenja te same troškove kupovine električnih automobila koji su i dalje skuplji nego automobili s konvencionalnim motorima, iako se i to mijenja.

Najveći problem leži u tome što su najglasniji protivnici električnih automobila oni koji nikada nisu sjeli i provozali električni auto. Štoviše, usudit ću se reći da neki koji bacaju drvlje i kamenje na struju, nikada niti uživo nisu vidjeli električni automobil.

Toyota bz4x. FOTO: Andrej Jelušić

No, imati i voziti električni auto nije takav bauk kako se misli. Električni auti su zabavni i moderni, a Toyota bz4x je sjajan primjer toga. Ona nam daje uvid u budućnost njihovih modela, u futur koji nam dolazi i koji će, sudeći po ovom autu, biti jako uzbudljiv, dinamičan te dizajnerski atraktivan i odvažan. Cijena osnovnog modela Toyote bz4x iznosi 41.990,00 eura, dok cijena testnog modela koji nam je stigao u opremi Executive iznosi 48.868,00 eura bez poticaja za električna vozila.

Toyota bz4x. FOTO: Andrej Jelušić

Mala drama na punionici nije me obeshrabrila, iako je u tom trenutku za mene to bilo ravno smaku svijeta. S odmakom, mislim da je upravo to bio okidač da promijenim svoj način razmišljanja i planiranja putovanja kada vozim električne aute. A kako izgleda Toyota bz4x izvana i iznutra, pogledajte u videu na Youtube kanalu Automobiliona.