Automobiliona,  Izdvojeno

Obišli smo najstariji francuski grad automobilom, iako svi tvrde da to nije pametno…

Prekrasna Francuska pravi je mamac za turiste, a jedan od tamošnjih gradova koje nikako ne biste trebali zaobići je i Marseille. Smješten na jugu zemlje u Lionskom zaljevu na Mediteranu, Marseille je najstariji francuski grad koji odiše mediteranskim štihom i francuskim šarmom.

Iako lučki grad, Marseille je zbog svojih divnih plaža u gradu i okolici, ali i brojnih znamenitosti, jako atraktivan i turistima koji ga rado posjećuju. Iako svatko gradove i mjesta koja posjećuje doživljava na svoj način, ono što će vam više-manje svi savjetovati je da ako želite sačuvati živce, u Marseille ne dolazite automobilom. Osim nesnosnih gužvi, veliki problem ovdje posebice u jeku turističke sezone je i nedostatak parkinga.

Pogled na Lionski zaljev. FOTO: Ines Jelušić

Situacija s prometom ipak je nešto bolja van turističke sezone. Naime, prije mjesec dana posjetila sam Marseille, a povod mog posjeta bila je svjetska premijera nove Toyote C-HR plug-in Hybrid gdje smo osim novog auta, iskusili i čari vožnje gradom i okolicom.

S obzirom da tada još nije bilo navale turista, vožnja gradom zapravo je bila jako ugodna, ako izuzmemo činjenicu da smo zalutali u centar, malo bauljali (pre)uskim uličicama i dobrano se preznojili dok se nismo izvukli iz tog kaosa. No, i u tome ima nešto lijepo – ako ništa drugo, izbliza smo vidjeli prekrasnu Cathédrale La Major.

Vožnja po Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Nova generacija i novi pogon

Marseille i njegova gradska vreva te pomalo kaotičan promet zapravo su bili sjajno mjesto za isprobati novi C-HR. Ovaj crossover predstavljen je 2017. godine, a ove godine japanski je proizvođač automobila predstavio njegovu drugu generaciju. Baš kao i prva generacija, i za novi C-HR možemo reći da ima avangardni dizajn, a ono što se osim unutrašnjeg i vanjskog izgleda poboljšalo su same performanse automobila. S dodatkom novog pogona (plug-in), C-HR je postao još bolji za grad i gradsku vožnju, a kako bi se što bolje iskoristile prednosti tog pogona, neke su stvari u autu znatno poboljšane te su dodane funkcije uz koje je potrošnja svedena na minimum, a sama vožnja bude ugodna i jednostavna bez obzira na kaos u kojem se nalazite.

Toyota C-HR u Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Novu Toyotu C-HR plug-in hibrid pokreće ukupno 220 KS. Osim benzinskog motora, auto ima i bateriju kapaciteta 13,6 kWh, a što je prema WLTP-u dostatno za 66 kilometara čisto električne vožnje. U Marseilleu se upravo ta električna vožnja pokazala od izuzetne koristi. Često smo stajali na semaforima, oko centra je bilo dosta takozvane stani-kreni vožnje pa je automobil dosta vozio na struju, pritom trošeći, ali i zagađujući manje.

Toyota C-HR. FOTO: Ines Jelušić

Idealan za gradsku vrevu

Vozeći se Marseilleom do izražaja su došla i još neka poboljšanja koja je sa sobom donijela nova Toyota C-HR. To su na primjer odaziv gasa koji sada daje direktniji i konzistentniji osjet pri ubrzanju, ali i sama razina upravljivosti koja je dodatno poboljšana.

Volan i upravljanje su precizniji, a u Marseilleu je to dosta važno. Naime, iz nekog meni i dalje nepoznatog razloga, njihove su trake za vožnju dosta uže nego naše. Ponegdje se još sa strane nalaze i rubnici, i ako ste nepažljivi, lako bi vam se moglo dogoditi da se previše približite rubniku ili da kotačima prijeđete u drugi trak. To, naravno, može biti opasno i izazvati nesreću. Ako vam je samo upravljanje automobilom preciznije, znatno možete smanjiti te potencijalne opasnosti jer automobil brže reagira na vaš potez za volanom.

Uske ulice u Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Još jedan benefit ovakve vrste automobila, posebice u gradu, je to da je auto poletniji i startniji što je odlično za brže kretanje na semaforu, a što u konačnici dovodi do bolje protočnosti cjelokupnog prometa. Sjetite se samo koliko ste se puta naživcirali jer auto ispred vas sporo kreće na semaforu te time oduzima dragocjene sekunde i mogućnost brzog prolaska kroz isti…

Vožnja po Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Okolica Marseillea, mjesta i manji gradovi imaju dosta kružnih tokova pa tako gotovo da nema zastoja. Pred rotorom se dakako mora prikočiti i smanjiti brzina, a za takve situacije idealno je poboljšano regenerativno kočenje u novoj Toyoti C-HR, a koje je sada puno bliže popularno zvanoj vožnji na jednoj pedali.

Pošto je promet za vrijeme mog boravka u Marseilleu bio skroz u redu, u većini slučajeva pred kružnim je bilo dovoljno samo pustiti papučicu gasa i auto je sam usporavao. Osim u takvim situacijama, ova je opcija jako zgodna i u samom gradu gdje se često koči.

Vožnja po Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Što posjetiti u Marseilleu?

Kada smo se iščupali iz grada, vožnja po okolici bila je prava fantazija. U prvom dijelu vožnje, kretali smo se uz prekrasnu obalu, a ništa manje lijepa nije niti unutrašnjost gdje francuski zemljoposjednici vrijedno obrađuju zemlju. Na toj su zemlji često zasađene masline pa sam na momente imala osjećaj kao da sam doma u Hrvatskoj. ‘Miks’ različitih cesta kojima smo prolazili bio je odličan i za isprobavanje nove funkciji Geo–fence koja dodatno optimizira upotrebu baterije tijekom čitavog putovanja tako što analizira planiranu rutu i automatski prebacuje između električnog i hibridnog načina rada. Svrha ove funkcije je osigurati što dulju vožnju u električnom načinu vožnje, a sustav radi na principu da kombinira analitičke podatke o stanju na cesti i uvjetima u prometu s aktivnim učenjem o redovnim rutama korisnika i stilom vožnje kako bi automatski optimizirao upotrebu potpuno električnog načina vožnje i tako osigurao maksimalnu učinkovitost.

Toyota C-HR u Marseilleu. FOTO: Ines Jelušić

Pojednostavljeno – na temelju pribavljenih podataka, auto sam odlučuje kako će voziti, odnosno bira najprikladniji način vožnje ovisno o tome gdje se nalazite.

Toyota C-HR. FOTO: Ines Jelušić

Ako pametno kombinirate načine vožnje te redovno nadopunjujete bateriju, Toyota kaže da potrošnja goriva iznosi veoma niskih 0,9 litara na 100 kilometara. Auto ima ugrađeni punjač od 6,6 kW koji mu omogućuje da napuni svoju bateriju od nula do 100 % za manje od dva i pol sata kad se upotrebljavaju trofazni kabel i zidni punjač Wallbox. Također, punjenje je moguće i putem obične kućne utičnice s kabelom za punjenje Mode 2 koji se isporučuje u osnovnoj opremi.

Pogled prema zaljevu. FOTO: Ines Jelušić

Inače, ovaj šarmantni model s kojim smo istražili Marseille i okolicu može se kupiti i u Hrvatskoj gdje je nedavno predstavljen. Redovna cijena modela je 41.400 eura, po akcijskoj cijeni sada je dostupan za 40.650 eura, a trenutno traje i posebna ponuda po kojoj se auto može dobiti za 38.900 eura. Cjenik i katalog možete pronaći ovdje. Također, valja spomenuti da bi uskoro trebali biti i poticaji za energetski učinkovita vozila, a gdje se mogu dobiti poticaji i za plug-in hibride, što dodatno smanjuje cijenu modela.

Nova Toyota C-HR. FOTO: Ines Jelušić

Baš kao i u svakoj turističkoj zemlji, ljeti su gužve na jugu Francuske stvarno jako velike. No van sezone, zapravo je jako lijepo putovati automobilom. Ako Marseille planirate posjetiti na malo duži period, neka se na vašem itineraru obavezno nađe posjet Bazilici Notre Dame de la Garde, ali i arhipelagu Îles du Frioul gdje se nalazi tvrđava-zatvor Château d’If, koji je postao poznat po Dumasovom romanu Grof Monte Cristo iz 1844. godine. Za avanturiste, idealno mjesto za posjetiti je i Nacionalni park Calanques.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok