Po Hrvatskoj,  Putovanja

Zagrebačka žičara uskoro će biti besplatna za građane, najavljeno i još novih sadržaja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Zagreb od 1. svibnja 2024. godine omogućiti besplatni prijevoz žičarom na Sljeme za Zagrepčane i Zagrepčanke. Ovaj potez grad je povukao u cilju zaštite Medvednice i unapređenja kvalitete rekreacije.

“Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Tomašević je dodao da će osim uvođenja besplatne žičare za stanovnike Zagreba, sniziti i cijenu karte za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani.

U funkciji i vidikovac

Grad Zagreb je u srijedu potpisao sporazum s Parkom prirode Medvednica kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

“Otvorili smo uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici”, rekao je Tomašević, podsjetivši građane kako je odnedavno u funkciji vidikovac s caffe barom u TV tornju čiju aktivaciju je inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je i uređenje Muzeja skijanja u njegovom podnožju.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok