Hrana,  Iće i piće

U Svetom Petru u Šumi održano prvo svjetsko prvenstvo u izradi istarske klobasice

Više od deset tisuća ljudi pohodilo je za vikend Zavičaj tradicije Sv. Petar u Šumi gdje je održano jubilarno deseto izdanje međunarodnog sajma “S klobasicom u EU”. Sajam je okupio 120 izlagača i 210 uzoraka kobasica i salama. Suhomesnatim proizvodima u čast posvećen je i bogat popratni program osmišljen s ciljem promocije i veličanja tradicije, istarske kulture, ali i educiranja mlađih naraštaja.

U subotu su održana dva natjecanja, a oba su u fokusu imala kobasicu. Zahvaljujući prvom dobili smo i prve svjetske prvake u izradi istarske klobasice powered by Histris. Istakli su se istinski njegovatelji tradicije. Iako većina meštra pobjedničkog tima kobasice radi 365 dana u godini, sada su dokazali da su i odlični prezentatori nasljeđa istarske prošlosti i dela težaka. Pobjedu na Prvom svjetskom prvenstvu u izradi istarske klobasice odnio je tim Lasagna forever u sastavu Edi Turčinović, Luka Jelenić, Sebastijan Marić, Mladen Dujmović, Dalibor Matišić i Jasminka Benazić, svi vrhunski poznavatelji svijeta kobasičarstva i proizvođači suhomesnatih proizvoda.

 

Drugoplasirana je ekipa BPW – Prvi hrvatski klub poslovnih žena Pula, pod nazivom BPW – U biznisu prve vajk, predvođena Mikelom Buršić Lisjak iz Pršutane Buršić, a treći su Poljanci i Lindarci 2. Za svjetsku titulu ukupno se natjecalo 11 timova. Natjecateljski timovi dobili su sajamsko odlikovanje za promicanje kulture izrade istarske klobasice i baštinjenje starih zanata dajući doprinos pomno očuvanom zavičaju tradicije, Svetom Petru u Šumi.

I dok u Sv. Petru vole isticati “svjetsko, a naše” pored navedenog prvenstva natjecali su se i u izradi istarske klobasice po starinski “nadivanjem na beku”. Pobijedila je Bojana Šarošković iz baranjskih Kneževih Vinograda, drugo mjesto je pripalo Kristini Lukšić iz Pićna, a treće Ajdi Mesojedec iz slovenske Sevnice.

Najavljen i ljetni sajam

Sajam s klobasicom u EU tradicionalno je dobio nove vitezice i vitezove od klobasic, dva iz Slavonije i tri iz Istre. Titule se dodjeljuju zaslužnima za afirmaciju, unapređenje i promociju kobasica kao visokokvalitetnog gastronomskog proizvoda. Također, utemeljiteljima i dugogodišnjim voditeljima kobasičarskih manifestacija te osobama zaslužnim za povezivanje i suradnju među kobasičarima u zemljama srednje i jugoistočne Europe. Dajući vitešku riječ da će zauvijek poštivati kobasice svake vrste, frigane, kuhane, pečene i sušene, da će širiti bratstvo ljubitelja kobasica te u svakoj prilici slaviti kako ovu plemenitu namirnicu tako i majstore koji je nesebično pripremaju titulu su ponijeli: Mirabela Opančar, Jasminka Benazić, Dalibor Matišić, Goran Jančo i Neven Turčinović. Najljepše uređen štand sajma imala je supetarska obitelji, ujedno članovi OPG-a Turčinović. Kraljica sajma je Sanja Došen. Odlikovana je za angažiranost i posvećenost očuvanju istarske tradicije, kulture i zajednice, doprinos u organizaciji sajma.

“Zadovoljni smo organizacijom sajma. Imali smo događanja kroz 4 dana, dok smo prije 15-ak dana održali senzorno ocjenjivanje pristiglih uzoraka. Konferencijski dan u četvrtak se dotaknuo značajnih tema vezanih uz programe kojima se sajam bavi. Kroz gourmet večeri smo predstavili kako najbolje pripremiti zaštićene proizvode i meso poput tovara, boškarina i kobasice čijoj zaštiti na razini Europske unije težimo. Iza nas je sajam s nikad više izlagača i posjetitelja, odlična posjećenost već u petak, subota i nedjelja su bile obogaćenje popratnim atrakcijama. Dobili smo novih pet viteza, odradili dva natjecanja, prvi put je spomenut novi model brendiranja kroz jedinicu lokalne samouprave i Općinu Sv. Petar u Šumi, a putem općinske tvrtke San Petrus.  Za 4 slavonska LAG-a održana je radionica kako brendirati destinaciju kroz tradicionalne proizvode, a na primjeru Sv. Petra u Šumi i središnje Istre. Završetkom sajma otvorene su kandidature za nove viteze i vitezice”, zaključio je supetarski načelnik Mario Bratulić najavivši ljetni sajam trećeg vikenda u srpnju te prvi Dan istarskih kobasica u vrijeme Adventa.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok