EKO priče

Hvale vrijedna inicijativa: Međunarodna zračna luka Zagreb zasadila 240 sadnica drveća

Slijedeći  svoje opredjeljenje za održivi razvoj koji podrazumijeva aktivnosti s ciljem smanjenja emisije uglljika, Međunarodna zračna luka Zagreb nastavlja sa dobrom praksom takvih aktivnosti, poput sadnje drveća u svom okruženju.  Prije nekoliko godina realiziran je projekt sadnje više od 130 stabala u blizini osnovnih škola na području grada Velike Gorice, a početkom 2024. godine Međunarodna zračna luka Zagreb pokrenula je projekt sadnje drveća u prostoru zračne luke.

Ideja projekta je da svaki radnik osobno posadi jedno drvo uz moto “Pusti korijenje,  rasti i razvijaj se zajedno sa kompanijom!’”, a za provedbu projekta sadnje drveća angažirana je tvrtka Hrvatske šume d.o.o. koja je ujedno i partner u projektu. U akciju sadnje uključeni su svi radnici Međunarodne zračne luke Zagreb.

Sadnja stabala u park šumici zračne luke. FOTO: MZLZ

Jedan u nizu brojnih projekata

U srijedu uoči Svjetskog dana šuma, članovi Uprave MZLZ, zajedno sa prestavnicima Hrvatskih šuma posadili su svoje sadnice.

“Sadnja stabala na području zračne luke je konkretan primjer naših aktivnosti u području zaštite okoliša i smanjenja emisije ugljika. Ovaj projekt je samo jedan u nizu brojnih projekata održivog razvoja u zračnoj luci. Zahvaljujemo Hrvatskim šumama na suradnji  i svim našim radnicima koji su rado sudjelovali u projektu i dali svoj izravan doprinos ovoj ekološkoj akciji”, izjavio je Ivan Damjanović, izvršni direktor MZLZ.

Hrvatske šume d.o.o. izradile su elaborat za sadnju stabala i predstavnici kompanije sudjelovali su u svim fazama provedbe projekta, a Damir Miškulin, voditelj uprave šuma, podružnica Zagreb prigodom današnjeg susreta je istaknuo: “Rado smo se odazvali ovoj inicijativi i prema projektu zajedno s radnicima MZLZ posadili 240 stabala. Hrvatske šume njeguju pošumljavanje, tzv. potrajno, održivo gospodarenje već 259 godina, što je rijedak primjer načina gospodarenja šumskim fondom u europskim okvirima, na kojega smo doista ponosni. Podržavamo svaku ovakvu inicijativu i zahvaljujemo Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb na lijepoj suradnji“.

Sadnja stabala u park šumici zračne luke. FOTO: MZLZ

Ovim projektom započela je obnova park šumice ispred starog putničkog terminala, jedne od zelenih oaza u prostoru zagrebačke zračne luke.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok