Hrana,  Iće i piće

Stiže nam 10. izdanje međunarodnog sajma ‘S klobasicom u EU’: Donosimo detalje manifestacije

Od četvrtka 14. do nedjelje 17. ožujka u Sv. Petru u Šumi deseti put slavi se njeno veličanstvo klobasica i kolegica joj salama. Vikend je to kada svi putevi ponovno vode na 10. međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” u organizaciji Općine Sv. Petar u Šumi, a u suorganizaciji brojnih partnera, udruga i sponzora.

“Kada smo prije deset godina pokretali prvi sajam, organizaciji smo pristupili sa strahopoštovanjem svjesni važnosti i značaja proizvodnje suhomesnatih proizvoda za istarske obitelji u prošlosti. Danas ta ista proizvodnja za mnoge naše obitelji znači i budućnost, jer baveći se ovim poslom mogu osigurati egzistenciju. Svih ovih godina brend suhomesnatih proizvoda gradimo promišljeno: radimo na valorizaciji, ali i zaštiti, održivo i odgovorno. Sav naš trud i htjenje da istarska klobasica postane brand i ponos marljivih ljudi, sada dolazi na vidljivo i rezultira prepoznatljivošću proizvoda diljem Hrvatske, ali i u Europi. Sve ovo prati konstantno ulaganje u znanje i podizanje kvalitete proizvoda što potvrđuje broj zlatnih odličja na ovogodišnjem ocjenjivanju pristiglih uzoraka”, ističe dr.sc. Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi.

Manifestacija ‘S klobasicom u EU’. FOTO: Općina Sveti Petar u Šumi

Na ovogodišnjem sajmu izlaže 120 izlagača iz Hrvatske i Slovenije, te se predstavljaju partneri srednjoeuropskih zemalja. Najviše je izlagača suhomesnatih proizvoda (kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnice, kulena, kulenove seke…), no nudit će se još brojni proizvodi lokalnog podneblja poput meda, vina, rakija, sira i dr. Suhomesnati proizvodi naći će se na sajmenom prostoru u školskoj dvorani, dok će ostali izlagači biti smješteni u šatoru na trgu te na otvorenom djelu trga.

Manifestacija ‘S klobasicom u EU’. FOTO: Općina Sveti Petar u Šumi

Priznanja najboljima

Radno vrijeme sajma i Dana zaštićenih hrvatskih proizvoda te Dana hrvatskih kobasica i salama je u petak od 15:00 do 22:00 sata te u subotu i nedjelju od 10:00 do 22:00 sata. Ulaznica za sajmeni dan iznosi 5 eura te uključuje posjet sajmu i zabavni program odnosno koncert grupe Dalmatino u petak tj. koncert Lidije Bačić u subotu. Supetarkama i Supetarcima ulaz je slobodan uz predočenje osobne iskaznice.

Službeno otvaranje sajma je u petak navečer kada će biti dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima kobasica i salama. Podsjetimo, senzorno je ocjenjeno 210 pristiglih uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Portugala, u 11 kategorija. Ukupno će biti dodijeljeno 147 zlatnih medalja, 61 srebrna, te jedna brončana medalja, dok jedan uzorak nije ocijenjen. Predsjednik senzornog povjerenstva je dr.sc. Mario Bratulić, zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč. Šampion sajma i osvajač klobasičarske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kosnicu. U subotu je na rasporedu 1. Svjetsko prvenstvo u izradi istarske klobasice powered by Histris. Odmah zatim proglasit će se ovogodišnja vitezica i vitez od klobasic.

Manifestacija ‘S klobasicom u EU’. FOTO: Općina Sveti Petar u Šumi

Sajmu prethodi 3. međunarodna konferencija S klobasicom u EU na rasporedu u četvrtak. Teme panela su: Made in Croatia – od autohtone pasmine do proizvoda zaštićenog naziva u EU, Utjecaj šumarstva na praktično življenje na primjeru Istre i  Primorja – Hrvatske šume, Kako možemo brendirati regiju kroz prehrambene proizvode, evente i gastronomiju?, dok će sajam “S klobasicom u EU” biti predstavljen retro perspektivom. Svi panelisti vrhunski su stručnjaci područja i ustanova odnosno institucija ili privatnog sektora iz kojeg dolaze. Na tragu toga, potpisat će se ugovor o suradnji između FET Mijo Mirković Pula i Općine Sv. Petar u Šumi.

Više informacija kao i cjelokupni program moguće je pronaći na društvenim mrežama te na službenoj internetskoj stranici Općine Sv. Petar u Šumi.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok