Automobiliona

Toyota je predstavila novi Yaris: Gradski kompakt postao je snažniji, a dolazi i u novim bojama

Toyota je predstavila novi Yaris, hibridni hatchback koji uživa veliki uspjeh još od lansiranja 2020. godine. Najvažnije promjene odnose se na dodatni, snažniji novi hibridni električni pogonski sklop, imamo značajne nove i poboljšane značajke sigurnosti i pomoći vozač te potpuno nove instrumente za vozača i multimedijski sustav koji iskorištavaju potencijal digitalne tehnologije.

Nova Toyota Yaris

Novi Yaris kupcima nudi opciju novog, snažnijeg potpuno hibridnog električnog pogona, “Hybrid 130”. Pridružujući se etabliranoj opciji pogonskog sklopa “Hybrid 115” u liniji, novi “Hybrid 130” ima prednosti pete generacije Toyotine hibridne tehnologije za postizanje oštrijeg ubrzanja, povezano s temeljno okretnim karakterom automobila.

1,5-litreni potpuno hibridni električni sustav ima sjajne rezultate od svog lansiranja, utemeljen na vodećoj učinkovitosti goriva i emisija i njegovoj sposobnosti da ide dalje i dulje u potpuno električnom EV načinu rada. Te se kvalitete održavaju i rekonstruiraju za povećanje učinka. Uveden je novi hibridni sklop mjenjač-diferencijal sa snažnijim električnim motorom-generatorom, što je rezultirao na povećanje snage od 130 KS.

Novi Yaris dolazi kao hibrid sa 130 ks. FOTO: Toyota

Najnoviva multimedija i poboljšana sigurnost

Poboljšanja je doživjela i unutrašnjost automobila, gdje ovisno o razini modela imamo ugrađen digitalni zaslon s instrumentima za vozača od 7 ili 12,3 inča. Verzija od 12,3 inča može se prilagoditi vozačevim željama za sadržaj informacija i stil prezentacije.

Multimedija u Toyoti Yaris. FOTO: Toyota

Postoji 12 opcija uzorka prikaza, s lijevim, središnjim i desnim zaslonom s više informacija.

U novom Yarisu poboljšan je infotainment. FOTO: Toyota

Novi Yaris dolazi s najnovijim multimedijskim paketom Toyota Smart Connect koji je dizajniran za lakše, intuitivnije upravljanje sa sučeljem koje brzo reagira. Uključuje pristup navigacijskom sustavu temeljenom na oblaku koji pomaže osigurati vremenski učinkovito planiranje putovanja s najnovijim informacijama o rutama, događajima u prometu i kašnjenjima.

Yarisova digitalna preobrazba uključuje i novu značajku Smart Digital Key, koja je standardna u Premiere Edition i kao opcija za modele GR SPORT i Mid grade. Povezano s Toyotinom MyToyota aplikacijom, to omogućuje da do pet korisnika pristupe vozilu koristeći svoj pametni telefon. Dizajniran je za potpunu praktičnost: možete zaključati, otključati ili pokrenuti vozilo bez potrebe da vadite telefon iz torbe ili džepa.

Novitet je i digitalni ključ. FOTO: Toyota

Novi Yaris dodatno je poboljšao značajke sveobuhvatne sigurnosti i pomoći Toyoti da napreduje prema krajnjem cilju eliminacije svih prometnih nesreća. Toyota T-Mate obuhvaća sve napredne značajke koje novi Yaris čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje, značajke koje su s novim i poboljšanim funkcijama postale učinkovitije nego ikad.

Ekskluzivna sportska verzija

Yaris ima novi vrhunski model u obliku Premiere Edition, verzije koja ide do maksimuma u pogledu specifikacije opreme i pokreće je isključivo novi pogonski sklop “Hybrid 130”. Ističe se dvobojnom završnom obradom koja kombinira ekskluzivnu novu Neptune Blue s kontrastnim sjajno crnim krovom i stupovima i novodizajniranim crnim strojno obrađenim naplatcima od 17 inča. Plava je također istaknuta boja u kabini, prikazana u šavovima presvlake sjedala i dekorativnim linijama koje ističu instrumente i ploče vrata. Tu je i izbor Platinum Pearl ili Silver Metallic dvotonske boje za Premiere Edition, kao i nove Juniper Blue za ostale modele.

Novi Yaris dolazi i u novim bojama. FOTO: Toyota

Za kupce koji traže sportski stil, GR SPORT razina opreme pruža stilske nadopune koje hvataju duh Toyotine vrlo uspješne, višestruke pobjednike Svjetskih prvenstva u motosportu, TOYOTA GAZOO Racing tima.

GR SPORT ima ekskluzivne 18-inčne strojno obrađene aluminijske naplatke s istaknutim crvenim dekorativnim linijama, prednja sportska sjedala s crvenim presvlakama i ukrasnim šavovima, sportske papučice, perforirane kožne obloge upravljača i GR oznake na sjedalima, gumbu za pokretanje i upravljaču.

Detalji iz unutrašnjosti novog Yarisa GR. FOTO: Toyota

Dynamic Grey vanjska boja također je ekskluzivna za ocjenu s oznakama GR SPORT na prednjem i stražnjem dijelu automobila, kao i motivom prednje rešetke u obliku slova G za istaknuti izgled.

Yaris je zadržao mišićave, agilne linije. Iako su visina i duljina kompaktne, automobil ima relativno dugačak međuosovinski razmak i širok prednji dio. Proporcije su idealne za urbane ulice i uska parkirna mjesta, s kratkim prevjesima i kompaktnim krugom okretanja od 5,2 metara kod modela sa 16-inčnim kotačima.

Yaris je stvoren na grad. FOTO: Toyota
Nova Toyota Yaris. FOTO: Toyota
Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok